Albayrak: laat Geert Wilders maar komen

Nebahat Albayrak stelt zich als vierde kandidaat voor het PvdA-leiderschap. En als eerste vrouw. Maar dat doet er niet toe, zegt ze. „Leden kijken wat iemand kan.”

Door onze redacteurDerk Stokmans

Als Nebahat Albayrak partijleider van de PvdA wordt, schrijft zij twee keer geschiedenis: als de eerste vrouwelijke én als eerste allochtone partijleider van een van de grote middenpartijen. Zaterdag stelde zij zich kandidaat.

Waarom wilt u partijleider worden?

„Omdat ik de urgentie voel om dingen beter te maken. Dat zit bij mij op de inhoud. We lopen vast door de eenzijdige focus op bezuinigen. Niemand heeft het over groei.”

Wat zou u concreet dan anders doen?

„We moeten af van die boekhoudersmentaliteit. Het kabinet kijkt alleen naar welk getal er onder de streep staat, en niet naar wat dat met de samenleving doet. Zo verliezen zesduizend leraren hun baan, en zevenduizend mensen bij de GGZ.

„De beperkingen zitten bij dit kabinet ingebakken door de gedoogconstructie. Maar als je luistert naar mensen met hun poten in de modder, dan kun je met concrete oplossingen komen.”

Nogmaals, kunt u zelf concrete dingen noemen die u anders zou doen?

„De PvdA is het aan zijn stand verplicht om de verworvenheden van de verzorgingsstaat te behouden. We zouden arbeid goedkoper moeten maken, en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt moeten activeren. Het gaat om participatie.”

Wat kunt u beter dan Cohen?

„Hij heeft zelf gezegd dat hij niet effectief was. Maar ik wil niet meer terugkijken. We beginnen aan een nieuw hoofdstuk, sterker, aan een nieuw boek. De basis is de integriteit en het fatsoen van Cohen. Daarnaast is er een leider nodig om de krachten in de fractie te bundelen. Kijk naar mijn concurrenten: de wilde frisheid van Martijn van Dam, de energie en het ongeduld van Diederik Samsom, het intellect van Ronald Plasterk.”

U zegt: ik kan goed leiding geven aan mijn concurrenten.

„Met mijn levenservaring weet ik dat we door samenwerking onze krachten kunnen bundelen. Dat is wat een goede leider kenmerkt: mensen inspireren en laten schitteren. En je moet knopen doorhakken.”

Hakt u eens zo’n knoop door?

„Rutte kan bij nieuwe bezuinigingen niet meer op voorhand op steun van de PvdA rekenen.”

U moet niet alleen managen, maar ook zelf schitteren in de grote politieke debatten tegen de PvdA-vijand Geert Wilders. Kunt u dat?

„Juist daar heb ik zin in. Maar iedereen moet dat zelf beoordelen.”

U was de afgelopen tijd onzichtbaar voor het grote publiek. Is dat geen handicap?

„Dan heeft u het debat gemist over de staat van de Europese Unie, waarin ik pleitte voor investeringen in de jeugdwerkloosheid, om Europa toekomstbestendig te maken. Met die agenda ben ik echt al even bezig.”

Is het een voordeel dat u vrouw bent?

„Die vraag vind ik heel erg passé. Dan kent u de PvdA-leden niet. Zij kijken alleen naar wat iemand kan.”

Dat u allochtoon bent, speelt Wilders in de kaart, die uw partij graag wegzet als Partij van de Allochtonen.

„Hij bedrijft politiek uit angst. Daarom valt hij mij persoonlijk aan. Laat hem maar komen. Ik zie alleen iemand die weigert uit te leggen waarom hij een kabinet steunt dat zijn kiezers zoveel schade berokkent.”

    • Derk Stokmans