agenda

U.S. President Barack Obama and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu walk along a path at the White House in Washington, July 6, 2010. Picture taken July 6, 2010. To match Insight ISRAEL-USA/IRAN REUTERS/Jim Young/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
U.S. President Barack Obama and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu walk along a path at the White House in Washington, July 6, 2010. Picture taken July 6, 2010. To match Insight ISRAEL-USA/IRAN REUTERS/Jim Young/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS) REUTERS

Dinsdag 28 februari

Na een pauze van ruim twee weken worden de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap voortgezet. De aandacht gaat vooral uit naar Michigan, de staat waar Mitt Romney is geboren en zijn vader gouverneur was. Ondanks deze thuiswedstrijd wijzen peilingen op een nek-aan-nek-race met Rick Santorum, de meest conservatieve Republikein van de vier overgebleven kandidaten. Ook van winst in Arizona is Romney niet langer zeker. Bij het begin van de voorverkiezingen in januari werd Romney gezien als de gedoodverfde winnaar, maar dit imago van onvermijdelijkheid is aangetast door de plotselinge populariteit van eerst Newt Gingrich en nu Santorum.

In New York publiceert Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, zijn jaarlijkse World’s Children report over de situatie van de kinderen in de wereld. In het rapport van vorig jaar stond de positie van de 1,2 miljard adolescenten centraal, kinderen tussen 10 en 19 jaar.

In het Europees Parlement biedt het campagnenetwerk Avaaz.org een petitie tegen het ACTA-verdrag aan die is ondertekend door zo’n 2,5 miljoen mensen. Het parlement moet het omstreden internationale verdrag goedkeuren, anders kan de EU het, als één van de partijen, niet ratificeren. In het parlement bestaat veel weerstand tegen het verdrag, dat volgens critici de privacy van burgers aantast.

De ministers van Europese Zaken van de 27 EU-landen moeten in Brussel beslissen of Servië de officiële status krijgt van kandidaat-lidstaat aan van de Europese Unie. Regeringsleiders moeten het besluit tijdens een top op donderdag bekrachtigen. Nederland hield Servisch kandidaat-lidmaatschap lange tijd tegen omdat het land oud-generaal Mladic niet had uitgeleverd. Nu is vooral Duitsland sceptisch vanwege het Kosovo-conflict.

Woensdag 29 februari

Premier Petr Necas van Tsjechië is in Londen, waar hij spreekt met zijn Britse ambtgenoot David Cameron. De twee landen gelden als bondgenoten in Europa. Het Verenigd Koninkrijk sprak een veto uit over het nieuwe verdrag voor de euro; Tsjechië wil het verdrag vooralsnog ook niet tekenen.

Donderdag 1 maart

Vandaag geven de 27 EU-regeringsleiders acte de présence in Brussel. Belangrijk agendapunt van de tweedaagse top is de economische situatie in Europa, na het akkoord over financiële steun aan Griekenland. En verwacht wordt dat de Belgische oud-premier Herman van Rompuy (64) voor een tweede termijn tot president van de EU zal worden benoemd.

Het belooft spannender te worden dan menig kennismakingsbezoek: in Brussel ontmoet premier Mark Rutte de recent aangetreden voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz. Schulz heeft gezegd dat hij Rutte zal aanspreken op diens weigering de website van de PVV tegen Midden-en Oost-Europeanen te veroordelen.

In Mexico bespreken beleidsmakers en juristen uit Noord- en Zuid-Amerika de internationale strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Vrijdag 2 maart

In de islamitische republiek Iran strijden conservatieven tegen conservatieven in de parlementsverkiezingen. Het zijn de eerste verkiezingen na de omstreden presidentsverkiezingen in juni 2009 toen de zittende president Ahmadinejad voor een tweede termijn werd herkozen. De uitslag, die werd aangevochten door de oppositie, leidde destijds tot felle protesten die hard werden neergeslagen. Nu is er van een echte, hervormingsgezinde oppositie weinig meer over. Opperste leider ayatollah Ali Khamenei heeft gezegd dat een grote opkomst „weer een zware klap voor de vijand” zal betekenen.

Zaterdag 3 maart

De noordwestelijke Amerikaanse staat Washington houdt een caucus om een favoriet voor de Republikeinse presidentsnominatie aan te wijzen. Anders dan bij een reguliere voorverkiezing gaan burgers bij een caucus in groepjes met elkaar in debat. Aanhangers pleiten voor de verschillende kandidaten voor de stemming.

Vandaag is de laatste fase van de parlementsverkiezingen in Uttar Pradesh, met 200 miljoen inwoners de grootste deelstaat van India. De uitslag van deze verkiezing en die in een reeks andere deelstaten worden aanstaande dinsdag bekend gemaakt. Ze gelden als lakmoesproef voor de nationale regering in Delhi.

Zondag 4 maart

Dat premier Vladimir Poetin (59) na een onderbreking van vier jaar opnieuw president van Rusland wordt, staat vast. Spannend is wel of hij vandaag al in de eerste ronde van de Russische presidentsverkiezingen voldoende stemmen achter zich krijgt om stuivertje te wisselen met de huidige president Dmitri Medvedev. Weinigen geloven in een eerlijk verloop van de stembusgang. De afgelopen tijd zijn er massale protesten geweest in Rusland, tegen Poetin en tegen de frauduleuze gang van zaken bij de parlementsverkiezingen van december.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reist af naar de VS. Morgen zal de president Barack Obama hem ontvangen in het Witte Huis. Eerdere bezoeken van Netanyahu werden vooral gekenmerkt door Amerikaans ongenoegen over de Israëlische vredesinspanningen. De laatste tijd groeit de ongerustheid over een mogelijke Israëlische aanval op verrijkingsfabrieken en andere nucleaire installaties in Iran.

Maandag 5 maart

In het Turkse Istanbul komen de ministers van Water van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) bijeen. De OIC, die 57 lidstaten telt, buigt zich al langer over vraagstukken die samenhangen met groeiende waterschaarste in hun landen.