Aanslag luchthaven Jalalabad, trainers Kunduz blijven binnen

Afghaanse solaten bij de plek waar de auto met explosieven ontplofte. Foto Reuters / Parwiz

Een zelfmoordterrorist van de Talibaan heeft vanochtend met een bomauto een aanslag gepleegd voor de ingang van de luchthaven van Jalalabad, in het oosten van Afghanistan. Bij de aanslag kwamen volgens de politie negen mensen om het leven, onder wie een militair en twee bewakers.

De Talibaan schreven in een verklaring dat een zelfmoordterrorist naar het hek bij het vliegveld reed en vervolgens zijn met explosieven volgeladen auto tot ontploffing bracht. De zware explosie bij de luchthaven is volgens een Talibaan-woordvoerder een vergelding voor de koranverbranding op een Amerikaanse legerbasis vorige week.

Het Witte Huis heeft excuses aangeboden voor de koranverbranding en noemde het een vergissing. Gisteren nog maande de Afghaanse president Hamid Karzai de bevolking tot kalmte. Afghanen moeten volgens hem voorkomen dat opstandelingen gebruikmaken van de onrust in het land.

Nederlandse politietrainers Kunduz blijven ook vandaag binnen

De ongeregeldheden in de provincie Kunduz naar aanleiding van de koranverbranding nemen af, maar Defensie wil geen risico’s nemen met de trainers. Dat zei commandant Nico van der Zee vanochtend op Radio 1. Sinds zaterdag krijgen Afghaanse agenten geen les meer.

De situatie in het hele land is onrustig nadat de afgelopen zes dagen duizenden mensen de straat op waren gegaan om te demonstreren tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis. Op diverse plekken braken rellen uit.

“In de laatste 48 uur lijkt het rustiger te worden”, zegt Van der Zee. De trainers gaan echter uit voorzorg nog niet verder met lesgeven aan Afghaanse agenten. “Bij de ISAF is het misgegaan. Als wij nu de straat opgaan, kunnen mensen daar aanstoot aan nemen ondanks dat de Nederlanders niets hebben gedaan.”

    • Jules Seegers