Ruime zege Ajax bij Excelsior

Ajax heeft vanmiddag een ruime overwinning behaald bij Excelsior. De Amsterdammers waren met 1-4 te sterk voor de degradatiekandidaat uit Kralingen.

Na een redelijke eerste helft, waarin de Amsterdammers met 2-0 voor kwamen door goals van Aras Özbiliz en Siem de Jong, kreeg Ajax het na rust moeilijker. Voor Excelsior scoorde Jurgen Mattheij. Toch ontworstelde Ajax zich gaandeweg aan de druk van de thuisclub en won het alsnog ruim, door goals van weer De Jong en Jan Vertonghen.

Wedstrijd leek vlak voor rust beslist

Ajax deed voor rust goede zaken en dacht het duel al vroeg beslist te hebben. In de 22e minuut verzond Ricardo van Rhijn een prachtige voorzet vanaf de rechterkant, die Aras Özbiliz mooi afrondde met een diagonaal schot.

Niet veel later veroorzaakte Van Rhijn een penalty toen Tim Vincken neerging na licht contact met de Ajax-verdediger. Kenneth Vermeer keerde echter de strafschop van Edwin de Graaf. In de blessuretijd van de eerste helft leek Ajax de wedstrijd te beslissen. Siem de Jong kopte een corner van Christian Eriksen achter doelman Wesley de Ruiter.

Excelsior zette Ajax in tweede helft steeds meer onder druk

Het duel gemakkelijk uitspelen was er echter niet bij voor de Amsterdammers. Excelsior kwam in de 67e minuut terug tot 1-2. Ajacied Dico Koppers gaf een corner weg en raakte daarbij geblesseerd. Voor Koppers vervangen kon worden, kopte Jurgen Mattheij de hoekschop in het net.

Excelsior zette daarna de bezoekers steeds meer onder druk. Ajax boog, maar barstte niet. Na 87 minuten profiteerde De Jong van het feit dat Excelsior de verdedigende stellingen steeds meer moest verlaten. Christian Eriksen verzond een goede pass en De Jong rondde rustig af. Jan Vertonghen zorgde in de laatste minuut zelfs voor een ietwat geflatteerde uitslag toen hij na een korte solo de bal in de hoek schoof.

    • Pim van den Dool