Referendum over Syrische grondwet ondanks aanhoudend geweld

Een straatverkoper met zijn waar in de plaats Kafar Taharim in het noorden van Syrië. Foto AP / Rodrigo Abd

Terwijl het Syrische leger blijft proberen de opstand tegen het regime de kop in te drukken, mag de Syrische bevolking zich vandaag in een referendum uitspreken over een nieuwe grondwet die een meerpartijensysteem mogelijk moet maken.

Vorig jaar zomer keurde Assad al een wetsvoorstel goed dat politieke partijen toestaat naast de regerende Ba’athpartij. Het huidige voorstel is daarvan een uitwerking. Het referendum werd anderhalve week geleden door het Syrische staatspersbureau aangekondigd. Als de grondwet wordt aangenomen, volgen negentig dagen later parlementsverkiezingen. De grondwet regelt ook dat een president slechts twee keer voor een termijn van zeven jaar gekozen kan worden.

Kans klein dat referendum tot daadwerkelijke verandering leidt

Bij de aankondiging van het referendum zei onze buitenlandredacteur Carolien Roelants dat het ondanks het geweld best mogelijk is om in het land te gaan stemmen omdat er niet overal wordt gevochten. Toch acht Roelants de kans klein dat het referendum daadwerkelijke verandering betekent:

“Het is maar afwachten of de veranderingen werkelijk worden doorgevoerd en of de nieuw te vormen partijen niet een soort neppartijtjes zijn, zoals die ook bestonden voor de opstand. Partijen die in naam oppositie zijn, maar die in werkelijkheid gewoon onder invloed staan van het regime van Assad.”

De belangrijkste Syrische oppositiegroeperingen hebben het houden van het referendum vanaf het begin bekritiseerd omdat zij niet geloven dat Assad tot echte hervormingen bereid is. De Verenigde Staten noemden het referendum eerder “lachwekkend”. Rusland, een van de laatste bondgenoten van het regime van Assad, noemde het referendum wel “een stap voorwaarts”.

Hardhandig neerslaan opstand ging ook gisteren door

Op de achtergrond van het referendum van vandaag ging ook gisteren het neerslaan van de opstand in Syrië onverminderd door. Volgens activisten vielen meer dan honderd doden bij acties van het Syrische leger in Homs en andere opstandige steden.

Saoedi-Arabië, dat het regime van Assad graag ziet verdwijnen, riep de internationale gemeenschap gisteren op tot financiering van de gewapende opstandelingengroepen in het land. Volgens het Syrische regime leidt zo’n stap enkel tot steun voor het internationale terrorisme.