Proces tegen ngo-medewerkers Egypte verdaagd

Yahya Ghanem (rechts) is een van de verdachte Egyptische activisten die vanmiddag in een kooi de verdenkingen aanhoorde van 'illegale activiteiten'. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Het proces tegen 43 medewerkers van buitenlandse non-gouvernementele organisaties in Egypte is verdaagd tot 26 april. Dat heeft de Egyptische rechtbank vanmiddag bepaald tijdens de chaotische openingszitting.

De verdachten hebben volgens de aanklagers clandestien geld uit het buitenland aangenomen om onrust te zaaien in Egypte. Aanklager Abdullah Yassin beschuldigde de verdachten van ‘illegale activiteiten’ die neerkomen op een “inbreuk op de soevereiniteit van de staat Egypte”.

Verdachten opgesloten in kooi

Dertien Egyptische ngo-medewerkers waren bij de zitting aanwezig. Ze werden opgesloten in een metalen kooi, zoals gebruikelijk is in de Egyptische rechtbank. Van de zestien aangeklaagde Amerikanen mogen er zeven het land niet verlaten. Zij lieten vandaag echter verstek gaan.

De openingszitting ontaardde al snel in een chaos. Journalisten, advocaten en waarnemers verdrongen elkaar in de kleine rechtszaal en de rechter besloot dan ook al snel de rechtszaak te verdagen tot eind april, zo meldt persbureau AP.

VS dreigen een miljard euro in te houden

De kwestie heeft de betrekkingen tussen Egypte en de Verenigde Staten onder druk gezet. De Amerikaanse regering heeft gedreigd ruim een miljard euro aan hulpgelden in te houden als de regering in Caïro niet afziet van haar campagne tegen de ngo’s.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er meerdere malen bij het militaire bewind in Egypte op aangedrongen de zaak te laten vallen. Hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen, zoals stafchef generaal Martin Dempsey en senator John McCain, zijn zelfs naar Caïro gevlogen om een oplossing voor de kwestie te zoeken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de kwestie de afgelopen dagen tot twee keer toe aangekaart bij haar Egyptische ambtgenoot.

    • Annemarie Coevert