Omstreden presidentsverkiezingen Senegal begonnen

In de Senegalese hoofdstad Dakar stonden vanochtend vroeg al rijen bij de stemlokalen. Foto Reuters / Youssef Boudlal

De inwoners van Senegal mogen vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen zijn omstreden omdat zittend president Abdoulaye Wade probeert om voor de derde keer gekozen te worden.

De kandidaatstelling van Wade voor een derde termijn is omstreden en volgens zijn tegenstanders in strijd met de nieuwe grondwet die een limiet stelt van twee termijnen. Maar volgens Wade mag de grondwetswijziging, die tijdens zijn presidentschap is doorgevoerd, niet met terugwerkende kracht op hem van toepassing worden verklaard. Het hooggerechtshof gaf hem daarin vorige maand gelijk.

De stemlokalen in Senegal gingen vanochtend om negen uur open en sluiten om zeven uur vanavond. Naast Wade doen dertien kandidaten van de oppositie mee. De populaire zanger en oppositieleider Youssou N’Dour staat echter niet op de stembiljetten. Volgens het hooggerechtshof kon niet worden gecontroleerd of de door hem verzamelde handtekeningen voor zijn kandidatuur echt zijn. N’Dour raakte afgelopen week nog lichtgewond bij een betoging in hoofdstad Dakar.

Vanochtend vroeg waren er nog geen meldingen van rellen rond de verkiezingen. De vrees voor onrust is groot omdat grote groepen jongeren de laatste weken hebben gedemonstreerd tegen een nieuwe termijn voor Wade. Bij confrontaties tussen betogers en politie vielen een aantal doden en tientallen gewonden. De politieke onrust in Senegal is opvallend omdat het land altijd bekendstond als een stabiele democratie.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool