Noord-Korea uit dreigementen vanwege oefeningen VS

Kim Jong-un onlangs bij een bezoek aan een legereenheid. Foto Reuters via Noord-Koreaans staatspersbureau KNCA

Bij een provocatie moeten militairen van Noord-Korea een krachtige vergeldingsaanval uitvoeren op Zuid-Korea. Dat heeft de nieuwe leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, volgens het staatspersbureau bevolen bij een bezoek aan militaire eenheden aan de frontlijn.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten beginnen morgen aan een jaarlijkse oefening waarbij op computers een oorlog wordt nagespeeld. Noord-Korea heeft vanwege de oefeningen gedreigd met een ‘heilige oorlog’. Een van de eenheden die Kim bezocht bestookte in 2010 het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met mortieren. Daardoor vielen toen vier doden.

Het harde taalgebruik van Kim Jong-un in de richting van de VS en Zuid-Korea is geen verrassing. Al bij zijn aantreden eind vorig jaar was de verachting dat hij zich provocerend zou moeten uiten om bij het leger en de bevolking aan gezag te winnen. Zo zei hij begin dit jaar in een documentaire op de staatstelevisie dat hij in april 2009, toen Zuid-Korea een nieuwe raket lanceerde, een oorlog met het land zou zijn begonnen.

VS-gezant Glyn Davies zei gisteren dat de relatie tussen de twee Korea’s moet verbeteren voordat echte vooruitgang kan worden geboekt in de relatie tussen de VS en Noord-Korea. Deze maand werd in Peking wel al het nucleaire overleg tussen beide landen hervat. Het overleg vormde de derde ronde van bilaterale nucleaire gesprekken die ongeveer een half jaar terug voor het laatst plaatsvonden.

    • Pim van den Dool