Mandela ontslagen uit ziekenhuis

Mandela op een archieffoto uit april 2009. Foto AFP / Alexander Joe

Nelson Mandela is ontslagen uit het ziekenhuis waar hij gisteren met maagklachten werd opgenomen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering vanmiddag bekend gemaakt.

De bekendmaking volgt op het positieve bericht van eerder vandaag dat Mandela sinds zijn opname gisteren in het ziekenhuis geen operaties heeft ondergaan en in goede conditie verkeert.

Minister van Defensie Lindiwe Sisulu ontkende geruchten dat de 93-jarige Mandela, die gisteren werd opgenomen vanwege hevige pijn in zijn maag, geopereerd zou zijn aan een hernia. Volgens Sisulu is alleen uit voorzorg een laparoscopie uitgevoerd. Bij laparoscopie, ook wel ‘knoopgatchirurgie’ genoemd, wordt onder de navel een sneetje van vijf tot tien millimeter gemaakt, waardoor een buisje in de buik wordt gebracht met een cameraatje in de top. De chirurg voert het onderzoek uit met de blik op een beeldscherm.

Uit het “grondige” onderzoek zou niet gebleken zijn dat Mandela iets mankeert. President Zuma zei gisteravond laat dat “we blij zijn dat hij niet in gevaar is” en bedankte de behandelend artsen voor hun “harde werk en professionalisme”. Het is niet officieel niet bekend waar Mandela werd verpleegd, maar vermoed wordt dat hij in een militair ziekenhuis in Pretoria lag. Zuma voorspelde gisteravond dat hij mogelijk vandaag of anders morgen weer naar huis zou mogen.

Onze correspondent in Zuid-Afrika Peter Vermaas twitterde vanochtend over waar Mandela mogelijk wordt verpleegd:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Officieel weten we nog niet waar M ligt. Mogelijk ondanks stellige ontkenning toch in militair hospitaal in Pretoria. Is best te beveiligen.

Mandela werd vorig jaar ook in het ziekenhuis opgenomen, toen wegens ademhalingsproblemen. Aangenomen wordt dat de gezondheid van de oud-president fragiel is. Sinds vorig jaar is hij niet meer in het openbaar verschenen.

    • Pim van den Dool