Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Karzai roept opnieuw op tot kalmte - weer doden bij protesten Kabul

President Karzai na een persconferentie vandaag in Kabul. Foto AFP / Massoud Hossaini

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft vanavond in een televisietoespraak opnieuw de Afghaanse bevolking tot kalmte gemaand. Tijdens nieuwe betogingen tegen de koranverbrandingen zijn vandaag opnieuw doden gevallen.

Bij de protesten zijn sinds dinsdag al meer dan dertig mensen om het leven gekomen, onder wie vier Amerikaanse militairen. De NAVO, Frankrijk en Groot-Brittannië besloten gisteravond hun internationale adviseurs bij Afghaanse ministeries terug te roepen, nadat twee Amerikaanse militaire adviseurs in hun kantoor werden doodgeschoten.

Bij een explosie in de Afghaanse stad Kunduz zijn vanmiddag zeven Amerikaanse soldaten gewond geraakt als gevolg van de betogingen. Ook vielen er twee doden in de stad.

Duitsland heeft zo’n vijftig militairen, die eigenlijk tot maart een buitenpost in het noorden van het land moesten bemannen, eerder teruggetrokken vanwege de protesten.

Karzai riep vandaag op tot kalmte, meldt persbureau AP:

“Dit is het moment om weer rustig te worden en te voorkomen dat onze vijanden gebruikmaken van deze situatie.”

De president zei te begrijpen dat de internationale adviseurs zijn teruggeroepen:

“Het is een tijdelijke maatregel in een tijd waarin de Afghaanse bevolking boos is over de verbranding van de heilige Koran.”

De twee adviseurs werden in een kantoor in een zwaarbeveiligd gedeelte van het ministerie van binnenlandse zaken in het hoofd geschoten. De Afghaanse autoriteiten hebben een verdachte op het oog die werkte als chauffeur voor een onderdeel van het ministerie dat op dezelfde afdeling als de adviseurs huist. Het motief van de man is onbekend. Er is een klopjacht op de man geopend.

De Taliban beweren dat een van hun aanhangers achter de dubbele moord zit en dat een handlanger hem heeft geholpen het gebouw van het ministerie binnen te komen. De moorden zouden een vergeldingsactie zijn voor het verbranden van de Korans.