Geen toegang Rode Kruis tot Syrische gewonden

Het Rode Kruis, dat vrijdag in de Syrische stad Homs betrad om gewonde burgers te evacueren, krijgt vandaag van autoriteiten geen gehoor op het verzoek tot een staakt-het vuren, en geen toegang tot de stad om hulp te verlenen.

Vlammen slaan uit een overheidsgebouw in de wij Baba Amro in de Syrische stad Homs. Het geweld neemt hier nog altijd toe volgens een woordvoerder van het Rode Kruis. Foto AP

Het Rode Kruis, dat vrijdag de Syrische stad Homs betrad om gewonde burgers te evacueren, krijgt vandaag van autoriteiten geen gehoor op het verzoek tot een staakt-het vuren, en geen toegang tot de stad om hulp te verlenen.

Het Internationale Rode Kruis heeft vrijdag een verzoek ingediend bij de Syrische regering om dagelijks twee uur lang het geweld te staken, om zo onschuldige gewonde burgers de gevaarlijke wijk Baba Amro in Homs uit te krijgen en van medische zorg te voorzien.

Volgens een woordvoerder vinden er sinds vanochtend onderhandelingen plaats met de regering en de lokale rebellen, maar dringt de tijd voor het Rode Kruis om de wijk in te kunnen gaan die al weken lang gebombardeerd wordt door het leger van president Bashar al-Assad.

“De situatie in Baba Amro verslechtert met het uur, en de groep mensen die onmiddellijk hulp nodig heeft groeit snel.”

Rode Kruis naar Syrië na bijeenkomst ‘Vrienden van Syrië’

De inspanningen van het Rode Kruis vallen samen met een toenemende internationale druk die het westen zet op het regime van president Bashar al-Assad. Westerse landen spannen zich gezamenlijk in om een machtsoverdracht in het land te bevorderen, en een einde te maken aan het hevige geweld dat militaire troepen tegen de Syrische bevolking richt.

Zeventig landen kwamen met dit doel vrijdag bijeen in de Tunesische hoofdstad Tunis in de eerste conferentie van de contactgroep ‘Vrienden van Syrië’. Deze groep is eerder deze maand in het leven geroepen nadat een VN-resolutie door een veto van China en Rusland werd tegengehouden.

Jordanië vangt tienduizenden vluchtelingen op

Jordanië heeft tot dusver meer dan tachtigduizend Syrische vluchtelingen opgevangen. Dat werd zondag bekendgemaakt door het Jordaanse ministerie van informatie. De Syriërs zijn het geweld tijdens de nu al elf maanden durende opstand in het land ontvlucht.

Volgens minister van informatie Rakan al-Majali zijn 73 duizend mensen legaal vanuit Syrië de grens met Jordanië overgestoken. Afgelopen week zijn nog eens tienduizend Syriërs, onder wie agenten van de Syrische veiligheidsdiensten, illegaal het land binnengekomen.

    • Annemarie Coevert