Feyenoord nipt gepasseerd door koploper PSV - winst voor Twente

Na een bloedstollende wedstrijd moet Feyenoord na een slordige slotfase zijn meerdere erkennen in PSV, die nog altijd leider is in de eredivisie waar het dringen is aan de top.

In de laatste minuten weet Labyad een blunder van Feyenoord te benutten in Eindhoven, en PSV pakt op de valreep de winst. PSV leverde nog een 2-0 voorsprong in tegen Feyenoord, maar trok door het laat doelpunt van Zakaria Labyad toch aan het langste eind: 3-2.

Guyon Fernandez speelde in meerdere opzichten een hoofdrol in het duel in Eindhoven. De aanvaller van Feyenoord scoorde twee keer, maar had eigenlijk niet meer op het veld moeten staan na het uitdelen van een kopstoot, aldus persbureau Novum.

De Rotterdammers speelden zonder de geschorste John Guidetti en hoewel de ploeg van Ronald Koeman legio kansen creëerde, werd een afmaker node gemist. Koeman zou na zondag nog wel eens dunner in zijn aanvallers kunnen komen te zitten. Fernandez deelde in de doelmond een duidelijk zichtbare kopstoot uit aan Marcelo van PSV en werd daar tijdens het duel niet voor bestraft. Aan de hand van de beelden zou hij echter alsnog gestraft kunnen worden.

De ploegen maakten er in Eindhoven een open wedstrijd van, met grote kansen aan beide kanten. De bal wilde er echter tot aan de 44e minuut niet in. Het was uiteindelijk Ola Toivonen die toen de ban brak. De Zweedse aanvaller, tot dan toe onzichtbaar, tikte de bal van dichtbij binnen na een voorzet van de verder eveneens anoniem spelende Dries Mertens.

Na rust zocht Feyenoord nog nadrukkelijker de aanval. PSV was dan wellicht niet beter, de thuisclub was driekwart wedstrijd wel een stuk effectiever. Mertens, bij de eerste goal nog de aangever, was in de 66e minuut de afmaker. Met een mooi schot van zo’n twintig meter maakte hij er 2-0 van. Mertens moest zich meteen na zijn treffer met een blessure laten vervangen.

Feyenoord gaf zich nog niet gewonnen. Fernandez deed in de 72e minuut nu eens positief van zich spreken toen hij een afgemeten voorzet van Ruben Schaken in een keer in het doel volleerde: 2-1. Zes minuten later sloeg Fernandez opnieuw toe en met de 2-2 werden de verhoudingen tussen beide teams juist weergegeven.

PSV was aangeslagen na de gelijkmaker, maar gaf de jacht op de drie punten nog niet op. Labyad was er in de 85e minuut als de kippen bij om te profiteren van een misverstand tussen Bruno Martens Indi en keeper Erwin Mulder. Met de 3-2 kreeg PSV wellicht iets te veel na de gelijkopgaande wedstrijd.

Twente verslaat Utrecht moeizaam

FC Twente heeft vanmiddag moeizaam gewonnen van FC Utrecht. De tukkers zegevierden in eigen huis met 1-0. Luuk de Jong tekende een minuut voor de rust voor de enige treffer van de wedstrijd. Door de zege klimt Twente naar de tweede plaats, met 45 punten uit 22 wedstrijden. Utrecht heeft twintig punten minder en blijft dertiende.

Utrecht hanteerde een zelfde speelstijl als een aantal weken terug bij Ajax. Het spel van de ploeg van Jan Wouters was vooral op tegenhouden gericht. Dat lukte de eerste helft vrij aardig, alleen op Ola John kreeg Utrecht geen grip. De Twente-aanvaller, die afgelopen week voor het eerst werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, was bij alle drie de gevaarlijke momenten betrokken in de eerste helft.

Een minuut voor rust had John ook een aandeel in de openingstreffer. De vleugelaanvaller zette rechtsback Tim Cornelisse aan het werk, die vervolgens de vrijstaande De Jong vond.

In de tweede helft liet Twente een aantal goede kansen onbenut om de wedstrijd te beslissen. Die missers kwamen de ploeg van Steve McClaren nog bijna duur te staan, want Utrecht was nog tweemaal heel dicht bij de gelijkmaker. Nana Asare raakte na een fout van Leroy Fer echter de paal, terwijl een verdwaalde kopbal van Mike van der Hoorn op de lat plofte.

    • Annemarie Coevert