FARC zweert ontvoering af - ‘grote nieuwe stap’

Een deelnemer van eerdere anti-FARC protesten. Foto AFP / Luis Robayo

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft vandaag in een verklaring op haar website ontvoeringen afgezworen. Daarnaast beloofde de FARC de laatste tien gijzelaars die het nog in handen heeft vrij te laten.

De rebellenbeweging zei echter de strijd tegen de Colombiaanse regering niet te staken, zo meldt persbureau AP vanavond.

De laatste tien ‘krijgsgevangenen’, zoals de FARC de gijzelaars omschrijft, zijn allen werkzaam voor de Colombiaanse overheid. De Colombiaanse regering spreekt dit tegen, en stelt dat de FARC nog zeker twaalf overheidsmedewerkers gegijzeld houdt.

Volgens Ykje Vriesinga, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad is de belofte om geen nieuwe slachtoffers te maken een grote stap van FARC:

“De FARC heeft nooit eerder beloofd om geen nieuwe mensen meer te gijzelen, dus dat is een opmerkelijke nieuwe stap van de groepering.”

Als de belofte klopt dat de tien overheidsmedewerkers worden vrijgelaten zou dat goed nieuws zijn, maar volgens Vriesinga zijn dergelijke beloftes eerder gedaan:

“Eind vorig jaar beloofde de FARC zei zes gijzelaars vrij te laten, maar daar is tot dusver nog niets van terechtgekomen. De rebellenbeweging is vaker opgeroepen om iedereen vrij te laten door de Colombiaanse overheid, maar ook door nabestaanden van gijzelaars die de jungle niet levend zijn uitgekomen.”

Daarnaast benadrukt Vriesinga dat naast deze tien krijgsgevangenen ook nog zeker tientallen burgers worden vasthouden door de FARC:

“Het zou gaan om zo’n honderd burgers, maar bepaalde ngo’s noemen nog veel hogere aantallen mensen die zijn ontvoerd door de rebellen. Het is dus niet zo dat alle krijgsgevangenen vrij zijn als de overheidsmedewerkers op vrije voeten komen. Het is wel te hopen dat er niet meer slachtoffers worden gemaakt, en de FARC inderdaad stopt met het ontvoeren van nieuwe mensen.”

In december gingen tienduizenden Colombianen de straat op in een protestmars. De betogers uitten hun woede over de ontvoering van burgers en het jarenlang vasthouden van militairen en agenten die gebruikt worden als politiek wisselgeld.

    • Annemarie Coevert