Doden bij aanslag op kerk in Nigeria

Vorige week zondag vond in de stad Suleja een aanslag op het gebouw van een christelijke gemeenschap plaats. Foto AP / Sunday Aghaeze

Bij een zelfmoordaanslag op een grote kerk in de Nigeriaanse stad Jos zijn vanochtend de dader en twee anderen omgekomen. Ook viel er een onbekend aantal gewonden.

Een regeringsfunctionaris vertelde vanochtend aan persbureau AP dat de zelfmoordterrorist zijn auto, die hij bij de kerk geparkeerd had, liet exploderen op het moment dat in de kerk de dienst begonnen was. De ontploffing werd een man en zijn kind fataal.

De aanslag was vanochtend vroeg nog niet opgeëist, maar de laatste jaren is vooral de islamitische terreurgroep Boko Haram verantwoordelijk voor aanslagen op christenen in Nigeria. De groep streeft naar invoering van de shariawetgeving in heel Nigeria. Die is nu alleen in het islamitische noorden en niet in het christelijke zuiden van het land van kracht.


Grotere kaart weergeven

De centraal gelegen stad Jos is al jaren het toneel van geweld tussen moslims en christenen. Een grote aanslag van moslimextremisten op kerstavond van 2010 kostte aan bijna veertig mensen het leven. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwamen in 2010 bijna duizend mensen om bij gewelddadigheden tussen moslims en christenen.

    • Pim van den Dool