De eerste Sun on Sunday in de kiosk

De voorpagina van de eerste editie van The Sun on Sunday. Foto AFP / John Stilwell

Sneller dan verwacht kondigde Rupert Murdoch hem vorige week aan en sinds vanochtend is hij te koop in de Britse kiosk: The Sun on Sunday, de officieuze opvolger van de opgedoekte schandaalkrant News of the World.

News of the World gold eigenlijk altijd al een beetje als de zondagseditie van The Sun, maar het verdwijnen van de titel door het omvangrijke afluisterschandaal in de Britse schandaalpers maakte lancering van een echte zondagsversie van The Sun mogelijk. De krant pakt op de voorpagina van vandaag uit met een typisch Sun-onderwerp: een ‘world exclusive’ verhaal over de Britse actrice Amanda Holden, wiens hart naar eigen zeggen veertig seconden stopte met kloppen tijdens haar zware bevalling.

Murdoch hoopt op de belangrijke eerste dag van vandaag zo’n 3 miljoen kranten te verkopen. Op Twitter recenseren de Britten sinds vanochtend wat ze van de nieuwe titel vinden. De reacties zijn, zoals te voorspellen was, wisselend:

Twitter avatar ShaunGallacher1 Shaun Gallacher Can’t believe I’m up this early, must be the excitment of buying the first edition of The Sun on Sunday or whatever its called!
Twitter avatar Shiny_belly Tom Ryan I refuse to give any money to that criminal, i will never by sun on sunday.

De komst van The Sun on Sunday is op zich niet verrassend, maar dat hij nu al verschijnt wel, schreef onze correspondente in Londen Titia Ketelaar deze week in NRC Handelsblad:

“Twee weken geleden werden vijf Sun-journalisten, onder wie leidinggevenden, opgepakt op verdenking van omkoping van politiefunctionarissen. Op de redactie van The Sun, met een oplage van 2,5 miljoen het grootste dagblad van Groot-Brittannië én winstgevend, is onrust ontstaan doordat de informatie die tot de arrestaties leidde, kwam van uitgever News International. Gevreesd werd dat Murdoch ook The Sun zou opheffen.”

    • Pim van den Dool