Cavendish wint klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne

Wielrenner Mark Cavendish heeft vanmiddag de 66ste editie van de voorjaarsklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam gezet. Na een massasprint kwam hij al eerste over de streep.

De Britse wereldkampioen won de race die een parcours van 198 kilometer beslaat. Cavendish bleef Yevgheni Hutarovich ruim voor in de sprint, die tweede werd.

Kenny van Hummel werd namens Vacansoleil derde. Voor Cavendish is het na twee etappezeges in de Ronde van Qatar zijn derde overwinning van dit jaar.

Het peloton ging er na het vertrek uit Kuurne direct hard vandoor en doorkruiste zo de demarrageplannen van velen. Uiteindelijk raakte een groep van zeven man uit de greep van het peloton, met daarbij Wouter Mol (Vacansoleil) als Nederlandse afgevaardigde.

De zeven vluchters kregen genoeg voorsprong om te blijven rijden, maar te weinig om een gevaar te kunnen vormen voor de sprintersploegen, meldt persbureau Novum.

Het peloton reed dan ook berekenend en hield de achterstand op de vluchters klein genoeg. Bij het ingaan van de laatste lokale omloop was de voorsprong nog 28 seconden, maar op vijf kilometer van de meet werden de zeven opgeslokt.

Team Sky voerde daarna het peloton aan in opdracht van Cavendish, maar kreeg concurrentie van FdJ en Lotto-Bélisol. De sprinters van die ploegen konden echter niet tegen Cavendish op. Hutarovich en Van Hummel kwamen op 150 meter naast de man van het eiland Man te rijden, maar die versnelde vervolgens onbedaarlijk hard. Tom Veelers (Project 1t4i) werd zesde.

    • Annemarie Coevert