Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Beladen Egyptisch proces tegen medewerkers ngo’s van start

Egyptische agenten tijdens een inval bij een ngo in Kairo op 29 december. Foto AP / Mohammed Asad

In Kairo is vanmiddag het omstreden proces tegen tientallen medewerkers van non-gouvernementele organisaties begonnen. Het proces heeft de relatie van Egypte met de VS sterk onder druk gezet omdat ook zestien Amerikanen zijn aangeklaagd.

De meeste aangeklaagden zijn werkzaam voor ngo’s die in Egypte strijden voor democratisering en het respecteren van de mensenrechten. Eind december vielen Egyptische militairen en agenten in het hele land kantoren van deze ngo’s binnen omdat zij de staatsveiligheid en stabiliteit van Egypte zouden ondermijnen. De medewerkers zijn aangeklaagd voor onder meer werken zonder geldige licentie en het gebruiken van buitenlandse gelden om onrust te stoken. Ze riskeren tot vijf jaar cel.

De Verenigde Staten zijn woedend over het proces omdat het land wil dat ngo’s in Egypte met rust gelaten worden en de aangeklaagde Amerikanen niet worden vervolgd. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben al gedreigd de 1,5 miljard militaire hulp die Kairo ieder jaar van Washington krijgt stop te zetten als het conflict tussen de VS en Egypte over het proces niet wordt opgelost. Vorig jaar werd in de VS een wet aangenomen die de hulp aan Egypte koppelt aan vooruitgang op het vlak van democratisering, vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat.

De sfeer bij het begin van het proces was volgens persbureau AP chaotisch omdat honderden advocaten en journalisten een plekje moesten zoeken in de rechtszaal. Het proces werd begin van de middag, kort nadat het begonnen was, verdaagd tot eind april.