Zeven Amerikaanse soldaten gewond na explosie Kunduz

Afghaanse demonstranten scanderen anti-VS teksten na de uitgekomen koranverbrandingen. Foto Reuters / Stringer

Bij een explosie in de Afghaanse stad Kunduz zijn vanmiddag zeven Amerikaanse soldaten gewond geraakt. Demonstranten gooiden een granaat naar een Amerikaanse basis, zo meldt een lokale politiechef aan persbureau Reuters.

Een woordvoerder van de NAVO heeft bevestigd dat er een explosie heeft plaatsgevonden vlak buiten de basis in de stad in het noorden van Afghanistan. Er worden voorlopig geen verdere mededelingen over de slachtoffers gedaan.

Gisteren kwamen twee Amerikaanse soldaten om het leven na een aanslag op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul. Een 25-jarige Afghaanse agent van de inlichtingendienst is de hoofdverdachte in het onderzoek, zo meldden bronnen van binnen het Afghaanse veiligheidsapparaat vanochtend.

In deze stad is dagenlang gedemonstreerd tegen de koranverbranding die afgelopen week is ontdekt bij de Amerikaanse militaire basis Bagram. In totaal zijn er al zeker achtentwintig mensen omgekomen sinds de demonstraties op dinsdag begonnen. Honderden mensen zijn gewond geraakt.

Nederlandse missie stilgelegd na demonstraties

De Nederlandse trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz ligt sinds gisteren tijdelijk stil door de gewelddadige protesten. De Nederlandse trainers komen sinds gisteren niet meer buiten de basis om Afghaanse agenten te trainen. Reden hiervoor is dat het te gevaarlijk is in de stad, en dat de Afghaanse agenten hun handen vol hebben aan de demonstraties, en momenteel niet aan trainingen toekomen, zo meldde een woordvoerder van Defensie.

‘Korans per vergissing verbrand’

De Amerikaanse autoriteiten hebben al hun excuses aangeboden en gezegd dat de koranverbranding op een vergissing berust. Tussen afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, bleken Korans te zitten. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm.

Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dinsdag dat enkele honderden islamitische geschriften, waaronder Korans, uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum waren verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft excuses aangeboden voor de koranverbranding, maar de aanhoudende onrust is een teken dat hij de woede van de Afghanen niet heeft kunnen wegnemen. De Afghaanse president Hamid Karzai en een aantal andere politici hebben opgeroepen een eind aan de protesten te maken totdat een onderzoek naar de verbranding is afgerond.

    • Annemarie Coevert