‘Afghaanse agent doodde twee Amerikanen in Kabul’

De Afghaanse president Karzai riep vanochtend de Afghaanse bevolking opnieuw op kalm te reageren op de koranverbranding op een Amerikaanse militaire basis. Foto Reuters / Mohammad Ismail

Een Afghaanse agent van de inlichtingendienst is de hoofdverdachte in het onderzoek naar de dood van twee Amerikaanse functionarissen in Kabul. De Amerikanen werden gistermiddag doodgeschoten in het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bronnen van binnen het Afghaanse veiligheidsapparaat zeiden vanochtend tegen persbureau Reuters dat een 25-jarige agent op dit moment de belangrijkste verdachte is. De bronnen benadrukken echter dat het nog niet zeker is dat hij degene is die de Amerikanen heeft doodgeschoten. Wel zou uit beveiligingsbeelden zijn gebleken dat de agent zich op het terrein bevond waar de gedode Amerikanen later gevonden werden.

CNN meldt vanochtend dat de verdachte agent mogelijk uit religieuze motieven heeft gehandeld. In Afghanistan wordt al dagenlang hevig geprotesteerd tegen de deze week ontdekte koranverbranding bij de Amerikaanse militaire basis Bagram. Een Afghaanse bron stelt tegenover CNN dat hij “100 procent gelooft” dat er een verband is tussen de schietpartij en de koranverbranding omdat de jonge agent in Pakistan op een islamitische school zou hebben gezeten.

De Afghaanse president Karzai herhaalde vandaag zijn oproep aan de Afghaanse bevolking om kalm en terughoudend te reageren op de koranverbranding. Bij de ernstige rellen van de afgelopen dagen kwamen 29 mensen om het leven en raakten zo’n tweehonderd mensen gewond.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool