Zij: 'Pielen om rond te komen'

Cor Burger (36) en Ingrid van den Berg (31) zijn bijna negen jaar samen. Ze hebben twee kinderen, een zoon (3) en een dochter (1,5). Hij is muzikant in theaterpopgroep Piepschuim, zij is psycholoog bij een adviesbureau.

Cor en Ingrid gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Nijmegen voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
Cor en Ingrid gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Nijmegen voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Cor: „Net als de andere bandleden heb ik anderhalf jaar geleden mijn baan opgezegd om te gaan leven van onze muziek. Onze bazen verklaarden ons voor gek. Maar het gaat goed. Onze eerste tournee hebben we net achter de rug en we zijn bezig met de voorbereidingen voor de tweede. Met festivals verdienen we het meeste. Als je het goed doet, neem je bruto 12.000 euro mee naar huis.”

Ingrid: „Dat moet nog wel worden verdeeld onder de drie bandleden. En ze werken twaalf uur op een dag. Cor is na de zomer helemaal kapot.”

Cor: „We doen in de zomerperiode een stuk of zeven meerdaagse festivals.”

Ingrid: „Onze communicatie verloopt dan via post-its. Maar ik vond het heel tof dat Cor zijn baan kon opzeggen. Al vond ik het ook spannend. We hadden net dit huis gekocht…”

Cor: „En verbouwd…”

Ingrid: „En ik was zwanger van de tweede.”

Cor: „We hadden al vijftig theaters in onze tournee, dat valt niet te combineren met een baan.”

Ingrid: „Ik wist dat hij als docent op een middelbare school altijd weer aan de bak zou komen. Dus zo veel druk was er nou ook weer niet. Al was de verbouwing duurder dan we dachten. We waren in totaal zo’n 80.000 euro kwijt.”

Cor: „Meer.”

Ingrid: „Een ton?”

Cor: „Zoiets. Ook spannend was het toen we in de winter minder optredens hadden en onze maandinkomsten omlaag moesten. Elk bandlid ging van 2.000 naar 1.500 euro. Dat doet wel iets met je huishouden.”

Ingrid: „We zouden best een hoger inkomen willen. Nog steeds zitten we soms te pielen om rond te komen.”

Cor: „Maar dat is ook hoe wij zijn. Wat we hebben, gaat op. Als ik 3.000 euro bruto verdien en een pensioen kan opbouwen – dat zou normaal zijn voor mijn leeftijd – dan ben ik tevreden.”