Zeker drie patiënten doen aangifte tegen VUmc, artsen en Eyeworks

Het VUmc wordt door zeker drie patiënten aangeklaagd vanwege omstreden realityprogramma. Foto Flickr / FaceMePLS

Zeker drie patiënten die tegen hun zin gefilmd zijn in het Amsterdamse VUmc doen aangifte tegen het ziekenhuis, de behandelend artsen en producent Eyeworks. Dat heeft advocaat Peter Plasman vandaag laten weten.

De beelden werden op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis gemaakt voor het inmiddels geschrapte RTL-realityprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood. Het programma raakte woensdag in opspraak toen bleek dat er in sommige gevallen zonder toestemming werd gefilmd.

Plasman doet waarschijnlijk maandag aangifte voor de drie patiënten. Een aantal anderen overweegt nog om naar de politie te stappen. Volgens de advocaat is er een goede kans op vervolging omdat de partijen het medisch beroepsgeheim hebben geschonden. Daar staat maximaal een jaar celstraf of een boete van 20 duizend euro op.

Het programma werd donderdag vroegtijdig uitgezonden om de kijker zelf een kans te geven om een oordeel te vormen over de discussie die over het programma was ontstaan. Vrijdag werd besloten om de overige afleveringen te schrappen op verzoek van het VUmc.