Twee Amerikaanse doden bij aanval ministerie Kabul

Caption: Afghans burn tires during an anti-U.S. demonstration over burning of Qurans at a US military base, in Muhammad Agha, Logar province south of Kabul, Afghanistan, Saturday, Feb. 25, 2012. (AP Photo/Obaid Ormur)
Caption: Afghans burn tires during an anti-U.S. demonstration over burning of Qurans at a US military base, in Muhammad Agha, Logar province south of Kabul, Afghanistan, Saturday, Feb. 25, 2012. (AP Photo/Obaid Ormur) Afghaanse demonstranten verbranden banden tijdens een anti-VS demonstratie in Muhammad Aghan, 25 februari. Foto AP / Obaid Ormur

In het hevig gebarricadeerde ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul zijn twee Amerikaanse soldaten bij een aanval om het leven gekomen. In de stad wordt voor de vijfde dag op rij gedemonstreerd tegen de deze week ontdekte koranverbranding bij de Amerikaanse militaire basis Bagram.

Het ministerie is afgesloten en de zaak wordt onderzocht, melden veiligheidsbronnen aan persbureau Reuters. Vandaag kwamen er ook vier betogers om het leven nadat Afghaanse troepen het vuur openden tijdens onlusten. In totaal zijn er al zeker achtentwintig mensen omgekomen sinds de demonstraties op dinsdag begonnen. Honderden raakten gewond.

Beelden van Russia Today van de vijfde dag van protesten in Afghanistan:

De Amerikaanse autoriteiten hebben al hun excuses aangeboden en gezegd dat de koranverbranding een vergissing betreft. Tussen afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, zaten Korans. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm.

Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dinsdag dat enkele honderden islamitische geschriften, waaronder Korans, uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum waren verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft excuses aangeboden voor de koranverbranding, maar de aanhoudende onrust is een teken dat hij de woede van de Afghanen niet heeft kunnen wegnemen. De Afghaanse president Hamid Karzai en een aantal andere politici hebben opgeroepen een eind aan de protesten te maken totdat een onderzoek naar de verbranding is afgerond.