Water bij wijn

Recentelijk heeft de Universiteit Twente de ‘watervoetafdruk van de wereld’ gepubliceerd, een rapport waaruit is op te maken hoeveel liter water er nodig is om onze voedingswaren te maken. Zo verlangt de productie van een kilo rundvlees 15.145 liter, de kip doet bijna 6.000 liter per kilo en voor een kilo fruit is 962 liter nodig. Maar ook wijn ‘bevat’ meer water dan u denkt.

Neem bijvoorbeeld in Australië het bulkwijngebied bij uitstek, South East Australia. Jaren van grote droogte zijn daar geen zeldzaamheid. Daar moet geïrrigeerd worden. Maar de watercontracten die de grote wijnproducenten hebben afgesloten, zijn niet toereikend. Vandaar dat ze die van de lokale citruskwekers overnemen. Op hun beurt laten deze hun vruchtbomen doodgaan, omdat zij simpelweg meer verdienen aan de verkoop van het recht om hun water te gebruiken. Uiteindelijk verlangt de productie van een driekwart liter fles wijn in South East Australia meer dan duizend liter water. Grimmige bijkomstigheid: vanwege het enorme Australische wijnoverschot kost een fles bronwater ter plekke momenteel meer dan een fles low budget wijn.