Veel succes met je nieuwe baan

Rotterdam Ahoy, begin deze week, een ontmoeting van twee werelden. Tennis meets business, zeggen ze bij ABN Amro, sinds 1974 sponsor van het toernooi. Met Roger Federer, als de winnende atleet. En Gerrit Zalm, als de antiheld. Een felicitatie met een kuchje erbij door de licht gebogen beoefenaar van dat andere balspel, flipperen. Foto Willem Vernes

11.6013-Piet Hein Meeter, Deloitte
11.6013-Piet Hein Meeter, Deloitte

Je komt er verder wel uit, hè? Dat moet Roger Dassen ongeveer tegen zijn opvolger hebben geroepen aan het eind van zijn laatste dag als bestuursvoorzitter van Deloitte Nederland.

Na een paar weekjes meelopen nam Piet Hein Meeter het stokje over. Per 1 januari is hij baas van ruim 4.200 accountants, fiscalisten en adviseurs, verantwoordelijk voor ruim 630 miljoen euro omzet en voorzitter van de vergadering van 237 partners.

De benoeming van Meeter staat voor (pogingen tot) een cultuuromslag bij de Big Four, de vier grote accountantfirma’s ter wereld die sinds de laatste crises in opspraak zijn geraakt. Hadden zij werkelijk niets zien aankomen en daarom nergens voor gewaarschuwd?

Met Meeter, 48 jaar oud, is een nieuwe generatie aan het roer gekomen. Eind januari werd het nieuwe motorblok benoemd, met extra accu’s! Naast voorzitter Meeter zitten daar nu zeven andere veertigers in. Voorganger Dassen had slechts twee adjudanten.

Maar luttele weken na de installatie ploften twee dikke enveloppen op het bureau van Meeter: een dagvaarding van beleggersclub VEB die de gehele maatschap aansprakelijk stelt voor geleden schade rond het boekhoudschandaal bij Ahold in 2003. En eergisteren een boete van een halve ton door toezichthouder AFM voor nalatigheden bij enkele jaarrekeningcontroles in 2008. Oude dossiers, maar taaie. En Meeter mag ze opruimen.

Deloitte heeft niet geleerd van hoe cliënt Ahold dat destijds deed. Die zette crisisadvocaat Peter Wakkie permanent in het bestuur. Waar is bij Deloitte de bedrijfsjurist?

Philip de Witt Wijnen