Vanmarcke wint Omloop het Nieuwsblad - Europese wielerseizoen geopend

Tom Boonen voor de start van de Omloop het Nieuwsblad. Favoriet Boonen kwam in de eindsprint verrassend tekort tegen Sep Vanmarcke. Foto AP / Yves Logghe

Sep Vanmarcke heeft zaterdag de Omloop het Nieuwsblad gewonnen. De 23-jarige Belg was na tweehonderd kilometer in de sprint verrassend te sterk voor zijn landgenoot Tom Boonen.

Juan Antonio Flecha, die de kopgroep completeerde, finishte als derde. De Omloop is de traditionele openingskoers van het West-Europese wielerseizoen.

Van de Nederlanders reden Lieuwe Westra en Arnoud van Groen het meest in beeld. De renners van Vacansoleil en Willems Veranda’s maakten deel uit van een vroege kopgroep.

Westra hield het samen met de Belg Sven Vandousselaere lang vol, maar werd met nog veertig kilometer te gaan toch opgeslokt door een groep met favorieten.

Vanmarcke: mijn hele leven draait om deze koers

Na een aanval van Vanmarcke bleven er vooraan nog maar drie renners over. Met zijn sprinterskwaliteiten leek er voor Boonen geen vuiltje aan de lucht, maar Vanmarcke verraste vriend en vijand door zijn ervaren landgenoot in de laatste meters het nakijken te geven.

Hij volgt op de erelijst de Nederlander Sebastian Langeveld op, die er zaterdag mede door een valpartij niet aan te pas kwam.

Vanmarcke, die bezig is aan zijn tweede seizoen bij Garmin, reageerde emotioneel op zijn eerste aansprekende zege. Hij snotterde voor de camera van het Belgische Sporza:

“Mijn hele leven draait om deze koers. Ik heb veel blessures gehad en heb hard moeten knokken om deze positie te bereiken. Ik denk dat me dat nu wel gelukt is.”