Van simpel tot spannend

Na Den Haag is modeketen COS neergestreken in De Negen Straatje in Amsterdam.

Wat

COS, wat staat voor Collection of Style, is het oudere en iets luxere zusje van H&M. Oudere als in: voor een wat oudere en kapitaalkrachtiger doelgroep. Het merk bestaat nog geen vijf jaar en wordt inmiddels verkocht in een veertigtal winkels in Europa. Er was al een COS in Den Haag, sinds kort is er ook een in de Amsterdamse Hartenstraat. De winkel is de kleinste COS tot nu toe. Toch is de ruimte veel groter dan je in eerste instantie ziet: tot ver achter de smalle gevel loopt de zaak door in een L-vormige aanbouw. COS kan beslist serieuze concurrentie worden voor de omliggende winkeltjes, wegens de betaalbare prijs voor de modieuze kleren. Het is er op deze doordeweekse dag dan ook druk. Volgens de verkoopster hebben haar klanten met smart gewacht op de Amsterdamse vestiging. „Ze reisden er tot voor kort voor naar Den Haag. Ik ook.”

Wat hebben ze

Veel goed combineerbare kleding in vooral ingetogen kleuren: nachtblauw, wit of zwart. Maar er is ook een rek met kleren in zuurtjeskleuren en er zijn oranje vesten of een jurk in verschillende kleuren groen. De vormen zijn meestal simpel maar er zijn ook spannende draperieën die aan Romeinse gewaden doen denken. Ook de basics, zoals een witte blouse of een Little Black Dress, hebben altijd iets speciaals: een extra wijde snit of een felblauwe voering die je alleen ziet als je je armen beweegt. Behalve kleding zijn er schoenen, riemen, enkele tassen en sieraden. Er is een kleinere mannenafdeling en een speciale partyhoek. COS verkoopt confectie die zelden duurder is dan 175 euro. Jurken kosten rond de 70 euro, een armbandje is er al voor 5 euro.

Hoe ziet het eruit

De inrichting is eenvoudig. De kleding hangt aan stalen rekken. De ruimtes zijn vrij laag maar het is toch licht door de talloze spotjes. In de ruime paskamers zijn fijn veel haakjes en plankjes om je spullen op te leggen en er hangen grote passpiegels. Helaas zijn er maar drie van die paskamers. Overal hangen bordjes die je in het Engels helpen: ‘Dit is onze nieuwe collectie’ of: ‘We vinden dat dit goed bij elkaar staat’.

Hoe word je geholpen

De verkoopster is vriendelijk. Onvermoeibaar en zonder opdringerig te zijn komt ze met verschillende alternatieven voor die ene jurk die – „wat jammer nou” – net niet goed zit. Maar ze geeft geen onverdeelde aandacht. Terwijl ze adviseert („Je kunt deze in maat 38 nemen, maar voor 36 valt ook wel iets te zeggen”) is ze intussen kleren aan het vouwen.

Voor wie

De herenafdeling is voor mannen die het lef hebben een oranje trui aan te trekken of in ieder geval een zwarte riem met blauwe randen. De damesafdeling is voor vrouwen die van hun werk naar een feestje willen kunnen gaan in diezelfde stijlvolle jurk.