Tien jaar na onthoofding journalist Daniel Pearl, interview met weduwe

Daniel Pearl tijdens zijn gevangenschap in begin 2002. Foto YouTube

Deze maand was het tien jaar geleden dat The Wall Street Journal-journalist Daniel Pearl in Pakistan onthoofd werd door zijn gijzelnemers van de The National Movement for the Restoration of Pakistani Sovereignty. De University of Central Florida sprak met zijn weduwe.

Marianne Pearl spreekt over de dood van haar man, de geboorte van hun zoon, journalistiek en terrorisme. Ze vertelt hoe zij weigerde de terroristen die haar man bruut vermoordden hun zin te geven. Pearl:

“Een van de doelen van het terrorisme is de dialoog te smoren. Daar wilde ik niet aan meedoen. Mijn zoon zou niet opgroeien in haat. [...] Mensen zijn misschien lui en ook bang. Maar als we vrede willen is belangstelling essentieel. Zelfs als ik boos, gefrustreerd of verdrietig was, heb ik nooit de dialoog willen opgeven. Daardoor kunnen de media mij niet zomaar beïnvloeden. Als je het andere perspectief niet begrijpt, ben je te manipuleren. Ik had me met recht kunnen afsluiten, maar dan zou ik pas echt hebben verloren.”

(vertaling quote en video via Videovolt.net)