Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Syrië valt Saoedi-Arabië hard aan - ‘hulp aan rebellen steun terrorisme’

Syrische rebellen met een raketwerper. Saoedi-Arabië wil de Syrische rebellen financieel en met wapens gaan steunen. Syrië waarschuwt voor steun aan terrorisme. Foto AP / Rodrigo Abd

Syrië betreurt de oproep van Saoedi-Arabië tot financiering van gewapende rebellengroepen in het land. Volgens Syrië leidt een dergelijke steun slechts tot een versterking van het internationale terrorisme. Dat meldt de Syrische staatstelevisie.

Syrië schreef vandaag al in een staatskrant dat Saoedi-Arabië met het opperen van het idee “een deelgenoot” in het Syrische bloedvergieten is geworden.

De banden tussen Saoedi-Arabië en Syrië zijn traditioneel erg kil, maar hebben hun dieptepunt bereikt tijdens de opstand tegen het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad die nu al bijna twaalf maanden voortduurt.

Saoedi-Arabië, waar de meerderheid van de bevolking soenniet is, heeft altijd al veel kritiek gehad op de onderdrukking van soennieten in Syrië door de machthebbende Alawieten, een kleine minderheidssekte waartoe ook Assad behoort.

Syrië verwerpt ook de ‘vrienden van Syrië’ bijeenkomst in Tunis

En niet alleen Saoedi-Arabië moest het vandaag op de Syrische staatstelevisie ontgelden. Ook de ‘Vrienden van Syrië’ bijeenkomst in de hoofdstad van Tunesië werd door het regime van Assad veroordeeld en betiteld als ‘Vijanden van Syrië’.

Ondertussen vielen er in het land vandaag opnieuw zeker 45 doden, waarvan 19 in de zwaar bestookte stad Homs, volgens de mensenrechtenorganisatie Syrian Observatory for Human Rights.

Ondanks al het bloedvergieten is Assad vast voornemens het referendum morgen doorgang te laten vinden. Dat referendum moet de weg vrijmaken voor een meerpartijenstelsel en democratische verkiezingen. Er zijn echter maar weinig mensen die geloven dat die mooie beloften van Assad gemeend zijn.

Beelden van beschietingen van Homs vandaag: