Sportweekend: het peloton gaat weer over de kasseien en de topper PSV-Feyenoord

Langeveld en Flecha (r) vorig jaar in de finale van de Omloop. Foto Reuters / Sebastien Pirlet

Oh wat zal het weer heerlijk afzien worden dit weekend als de eerste kasseiwedstrijden van het jaar verreden worden. Denk modder, teveel renners op te smalle weggetjes, stoempen op kasseien en de stemmen van Maarten Ducrot en Mart Smeets. Of Herbert Dijkstra.

In het traditionele Belgisch openingsweekeinde staat vandaag Omloop Het Volk op het program. Ja, tegenwoordig heet deze voorjaarsklassieker officieel Omloop Het Nieuwsblad, maar voor de liefhebber niet. En dan morgen ook nog Kuurne-Brussel-Kuurne.

Slechts vier Nederlanders wisten sinds 1945 de Omloop te winnen. De editie van vorig jaar kende een ongemeen spannende finale. Aan het eind van een slopende wedstrijd waren er nog twee natgeregende krijgers over; oud-ploegmaten bij Rabobank Sebastian Langeveld en Juan Antonio Flecha:

Hoogtepunten van de door Langeveld gewonnen Omloop van 2010:

Wat kunnen we verwachten van de Nederlanders? Langeveld is weg bij Rabobank en rijdt nu voor Greenedge omdat hij nog meer voor eigen succes wil kunnen gaan. Niki Terpstra, vorig jaar zevende in de Omloop, is er niet bij. Lars Boom (Rabo) is een outsider, de winnaar zal waarschijnlijk eerder uit het rijtje komen van usual suspects als Tom Boonen, Juan Antonio Flecha, Matti Breschel en Thor Hushovd. Wielerkoning van 2011 Philippe Gilbert piekt normaliter later in het voorjaar.

De dood of de gladiolen voor PSV, misschien

Wat kan het ongekend labiele PSV nog als het morgen in eigen huis niet van Feyenoord wint? Voor dé titelkandidaat staat een heleboel op het spel. Na de 3-0 zeperd bij Groningen vorige week en wedstrijden tegen Twente, Heerenveen en Ajax voor de deur móet het in eigen huis een goed resultaat boeken. Maar durft Fred Rutten zijn team te laten voetballen?

Feyenoord-coach Ronald Koeman heeft minder druk, al schaart hij zich bij winst voor het eerst serieus tussen de titelkandidaten. Ja, hij mist vedette John Guidetti in de spits maar eerder dit jaar bleek dat uit bij Ajax niet zo’n probleem. De laatste zege van Feyenoord in Eindhoven stamt van januari 2010 toen in het bekertoernooi met 0-3 werd gewonnen. Vooral de tweede treffer van die avond mocht er zijn, al was ook het derde doelpunt fraai:

http://youtu.be/BLdUUbdXtHs

De laatste keer dat de Rotterdammers in competitieverband wisten te winnen in het Philips Stadion was in het seizoen 2003-2004 toen Ebi Smolarek na een rebound een 0-1 zege veiligstelde. In de jaren daaraan voorafgaand was een Feyenoord-zege in Eindhoven nog geen zeldzaamheid, daarna veranderde dat. Toppunt vanuit PSV oogpunt was natuurlijk de 10-0 van vorig seizoen:

http://youtu.be/WA3CdIHS_dA

En dan verder nog

Ook AZ-Sc Heerenveen is gezien de ranglijst van de eredivisie een topwedstrijd. Verder ontvangt FC Twente het kwakkelende FC Utrecht en Ajax reist af naar Rotterdam voor een pot tegen Excelsior. In de Bundesliga speelt nummer drie Bayern München thuis tegen Schalke 04, de nummer vier. Klaas-Jan Huntelaar verkeert al het hele seizoen in topvorm (36 goals in 39 wedstrijden) en kan der Rekordmeister officieel in een nieuwe crisis dompelen.

In de Serie A staat een topper in alle opzichten op het programma. Koploper AC Milan krijgt collega-grootmacht, en nummer twee, Juventus op bezoek. De Oude Dame neemt bij winst de nummer één positie over van Milan. Ook Engeland kent een fraai affiche met de vijandige London Derby tussen Arsenal en Tottenham.