Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saleh keert terug naar Jemen - opkomst verkiezingen: 65 procent

Caption: A Yemeni girl looks from behind a wood fence as the official results of the country's presidential election are being announced at Taghyeer (Change) Square, where protesters have been camping at for around one year to demand the resignation and trial of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Friday, Feb. 24, 2012. Yemen's election commission says 65 percent of registered voters in the country cast their ballot for Vice President Abed Rabo Mansour Hadi in the single-candidate election for the nation's new president. (AP Photo/Hani Mohammed)
Caption: A Yemeni girl looks from behind a wood fence as the official results of the country's presidential election are being announced at Taghyeer (Change) Square, where protesters have been camping at for around one year to demand the resignation and trial of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa, Yemen, Friday, Feb. 24, 2012. Yemen's election commission says 65 percent of registered voters in the country cast their ballot for Vice President Abed Rabo Mansour Hadi in the single-candidate election for the nation's new president. (AP Photo/Hani Mohammed) Een Jemenitisch meisje kijkt naar de aankondiging van de uitslag van de verkiezingen, gisteren in hoofdstad Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

De afgetreden president Ali Abdullah Saleh is terug in Jemen nadat hij drie weken in de Verenigde Staten doorbracht voor medische behandelingen.

Dat bevestigde een woordvoerder van de Jemenitische ambassade in Washington aan persbureau Reuters. Gisteren werd bekend dat Saleh in Ethiopië was op weg naar zijn thuisland. De 69-jarige oud-president vloog vorige maand naar de VS om zich te laten behandelen voor wonden die hij tijdens een aanslag vorig jaar opliep. Zijn vertrek markeerde ook het einde van zijn 33-jarige bewind. Saleh was de vierde Arabische leider die na aanhoudende protesten van burgers moest opstappen.

Op dinsdag werden in Jemen presidentsverkiezingen gehouden om definitief een einde te maken aan het hoofdstuk Saleh. Volgens de kiescommissie was de opkomst zo’n 65 procent, ongeveer 6,6 miljoen stemmen van de 10,2 miljoen.

Kiezers konden maar op een kandidaat stellen, de vice-president onder Saleh: Abed Rabbo Mansour al-Hadi. Zijn verkiezing maakte deel uit van de deal die Saleh sloot met de Golf Samenwerkingsraad om de macht over te dragen. Volgens de kiescommissie stemde 99 procent van de kiezers op Hadi.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is met de verkiezing van Hadi, de grip op de macht van Saleh niet ten einde. Roelants zei dinsdag nog op nrc.nl:

Hadi is een instrument van het regime van Saleh, zij hebben jarenlang samengewerkt. Saleh is weg, maar ook weer niet. Op dit moment verblijft de voormalige president nog in de Verenigde Staten, maar hij heeft al aangegeven dat hij zal terugkeren naar Jemen om zijn regeringspartij te gaan leiden. Daarnaast bezet de familie van Saleh nog altijd belangrijke posities in het land en in het leger. Zijn zoon Ahmed Ali staat aan het hoofd van de Republikeinse Garde en zijn neef Yehia is hoofd van de veiligheidsdiensten. Saleh is alleen in naam weg.

Toch noemde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de verkiezingen “een positieve stap voorwaarts” die laat zien dat de Jemenitische bevolking “klaar zijn voor de toekomst”. Hadi zal naar verwachting vandaag beëdigd worden en beginnen aan zijn taak: het invoeren van hervormingen en het saneren van het veiligheidsapparaat. Saleh zou de ceremonie willen bijwonen waarin de macht wordt overgedragen aan zijn opvolger.

Een reportage van Al Jazeera laat zien dat het vertrek van Saleh en de komst van een nieuwe leider niet het einde is van de politieke en maatschappelijke onrust in Jemen:
http://youtu.be/txExaje8rzE