RTL stopt met omstreden realityserie

RTL stopt met het uitzenden van het televisieprogramma 24 uur: tussen leven en dood. Over de realityserie was veel ophef ontstaan omdat een aantal patiënten zonder dat ze dat wisten was gefilmd op de eerste hulpafdeling van het VU-ziekenhuis. Zij werden pas geïnformeerd nadat de opnames waren gemaakt, maar wel vóór uitzending.

De serie zou op 7 maart beginnen, maar donderdag werd de eerste aflevering vervroegd uitgezonden. RTL en het ziekenhuis hoopten dat daardoor de kritiek zou luwen. Dat was niet het geval.

Tot laat op vrijdagmiddag heeft het VU-ziekenhuis de opzet en medewerking aan het „integere” programma samen met RTL verdedigd. Maar ’s avonds verzocht het ziekenhuis RTL toch te stoppen met de serie. De reden daarvoor was dat uit „nieuwe informatie” van patiënten was gebleken dat de afspraken op de spoedeisende hulp „onvoldoende zorgvuldig” zijn uitgevoerd.

RTL liet vervolgens weten dat het de vervolgafleveringen niet zal uitzenden. Wie financieel gaat opdraaien voor het fiasco, was vrijdag niet duidelijk. „Die vraag is nog niet bij ons opgekomen”, zegt een woordvoerder van RTL.