Rode kool met cranberries en groene kool in een taartje

Rode kool met cranberries voor 4 personen 1 niet al te grote rode kool, 30 g boter, 1 rode ui, 1 zure handappel, 3 el balsamico azijn, 2 el bruine suiker, 1 tl van elk: gemalen nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, gemberpoeder en zwarte peper, 1 zak (340 g) cranberries Snijd de rode kool in vieren, verwijder

Rode kool met cranberries

voor 4 personen

1 niet al te grote rode kool, 30 g boter, 1 rode ui, 1 zure handappel, 3 el balsamico azijn, 2 el bruine suiker, 1 tl van elk: gemalen nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, gemberpoeder en zwarte peper, 1 zak (340 g) cranberries

Snijd de rode kool in vieren, verwijder de harde stronk en snijd de kool in fijne reepjes. Schil de appel, snijd hem in parten, verwijder het klokhuis en hak hem in niet heel kleine stukjes.

Hak de rode ui niet al te fijn en bak die in de boter tot ’ie zacht is. Doe de rode kool erbij, de azijn, de suiker, de kruiden en de cranberries en roer goed om. Laat op niet al te hoog vuur een half uurtje stoven. Strooi er wat zout over en proef of de kruiderij goed is, voeg anders nog wat meer van de specerijen toe.

Deze kool is heerlijk bij worstjes en karbonades, maar ook bij lamsvlees. Ook zonder vlees trouwens, bij een romige puree en een gemengde salade met nootjes.

Groene of savooiekool met specerijen en room

Dit is een van de eenvoudigste recepten ter wereld, en het is bovendien zéér heerlijk.

voor 2 personen

½ savooiekool (ong. 400 g), 1 dessertlepel zwarte peperkorrels, 1 dessertlepel jeneverbessen, klontje boter, 2 dl room

Verwijder de stronk uit de kool en leg de bladeren op stapeltjes. Rol ze op en snijd ze zo in sliertjes (dat gaat lekker snel).

Breng in een pan waar de kool in past, water aan de kook, doe er wat zout bij en laat de kool kort, een paar minuten maar, koken. Doe hem in een vergiet en laat goed uitlekken.

Verwarm de boter in een pan waar de kool in past. Kneus de jeneverbessen en de peperkorrels onder de platte kant van een mes, of stamp ze even grof in een vijzel.

Bak ze even zachtjes in de boter, doe de room erbij en laat die even inkoken, voeg de goed uitgelekte kool toe en schep om zodat de kool bedekt is met de kruidige roomsaus. Proef of er zout genoeg bij zit en dien op.

Pompoentaartje met groene kool en gorgonzola

Maak zelf korstdeeg of gebruik kant-en-klaar bladerdeeg

½ of kleine pompoen (ong. 450 g), 450 g fijngesneden groene kool, 2 eieren plus 1 eierdooier, 2,5 dl slagroom, 50 g Parmezaanse kaas, snuifje nootmuskaat, 200 g gorgonzola

Snijd de pompoen in schijven, verwijder de pitten en bak de stukken in de oven 20 minuten op 180 graden. Laat ze afkoelen en snijd de pompoen in blokjes (de schil kan eraf of eraan blijven, naar eigen keuze.)

Gooi de groene kool 2 minuten in kokend water en giet hem dan af.

Meng de eieren met de room en de geraspte Parmezaanse kaas. Vet een pasteivorm in, of een paar kleine vormpjes en bekleed ze met het deeg. Knijp de kool goed uit, bestrooi hem met wat zout en nootmuskaat en verspreid hem over de bodem van de taart. Verdeel de pompoenblokjes daaroverheen. Snij de gorgonzola in blokjes en verdeel die ook over de taart. Giet dan het eiermengsel erin en bak de taart 45 minuten op 180 graden. Laat hem tien minuten buiten de oven staan alvorens te serveren (dan wordt-ie steviger).