René werd beëdigd

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Gepensioneerd marineman René Verberne (71) ging in september 1963 met zijn gepensioneerde broers Rob (69), hoofd inkoop bij een waterleidingbedrijf, en Peet (74), natuurkundige, ter viering van zijn beëdiging als luitenant-ter-zee derde klas op de foto in studio Engel in Den Helder.

„Oorspronkelijk wilde ik naar de Zeevaartschool. Wonen in Den Helder betekent aan drie kanten zee en in de familie werd druk gevaren. Mijn vader was technisch hoofdambtenaar bij de Rijkswerf: werkte als burger voor de marine. Op mijn vijftiende kreeg ik een bril, wat destijds een streep zette door de Zeevaartschool. Gelukkig kon ik bij de administratieve dienst van de marine terecht. Op mijn 19de begon ik met een driejarige opleiding. Ten tijde van de beëdiging moest mijn broer Rob net zijn dienstplicht vervullen bij de landmacht; in Nijmegen. Mijn oudste broer Peet had enkele jaren eerder gediend bij de luchtmacht. Zodoende ontstond het idee van drie broers, drie krijgsmachtsdelen. Peet en Rob kwamen in uniform naar de plechtigheid op het complexterrein van Nieuwe Haven waar nieuwbakken officieren de eed aflegden. Ik zwoer die dag trouw aan de koningin, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgsraad: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’. Daarna gingen we naar de fotostudio. Fotograaf Engel werd vaak gevraagd voor feestjes van onze opleiding. Achteraf hing hij foto’s op voor nabestellingen, maar die waren gecensureerd door de vlagofficier belast met de officiersvorming. De betere, meer pikante foto’s gaf Engel een nabestelnummer. Hij regelde dat goed en legde vaak het juiste moment vast. Ook in dit geval was het resultaat geslaagd. Dat vond vooral mijn vader. Uiteindelijk heb ik het tot kapitein-ter-zee gebracht, kolonel in de volksmond en een paar extra strepen op de mouwen. Toch had vader juist dit portret van ons altijd in zijn portefeuille.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com