Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Peter van Straaten stopt met dagelijkse prent Het Parool

Na 54 jaar stopt Peter van Straaten met zijn dagelijkse tekeningen voor Het Parool. Zaterdag 31 maart verschijnt zijn laatste prent.

De 76-jarige cartoonist kan de druk om elke dag een tekening te maken niet meer aan, zegt hij vandaag in Het Parool. Van Straaten: “ik red het niet meer.” De cartoonist blijft nog wel verbonden aan NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Met de vrijgekomen tijd wil Van Straaten “leuke dingen” gaan doen, maar hij “weet alleen nog niet wat.”

Van Straaten debuteerde op 26 juli 1958 voor de krant met een tekening bij een recensie van een Snip & Snap-revue in Carré. De rubriek Dagelijks Leven, waar hij nu mee stopt, verscheen voor het eerst eind jaren tachtig.

Van Straaten blijft zijn wekelijkse column in NRC schrijven. Ook tekent hij nog steeds de politieke spotprent in Vrij Nederland, meldt persbureau Novum. Met een van die prenten won Van Straaten vorig jaar de Inkspotprijs 2010. Op de prent over het misbruik in de katholieke kerk, was een geknielde en biddende jongen met een kruis in zijn achterste afgebeeld.

Vorig jaar kreeg Van Straaten een eredoctoraat van de Universiteit Leiden voor de “uiterst scherpzinnige wijze waarop hij mensen en maatschappelijke verschijnselen observeert en analyseert, en gedrags- en denkprocessen blootlegt”.