Over de haag

Steun voor Asscher...

PvdA-leider wordt hij nog even niet, maar Lodewijk Asscher heeft ook buiten zijn eigen partij fans. Hij krijgt een prijs die gaat naar „mensen die zich hard maken voor onderwerpen die passen in het gedachtegoed van SGP-jongeren”. De Amsterdamse wethouder Asscher heeft, volgens de partij, de strijd aangebonden tegen misstanden op de Wallen. „Wij zijn ervan overtuigd”, zegt de partij nog even, „dat seksualiteit thuis hoort in een relatie van liefde en trouw”. Iedereen eens?

...en voor Samsom

Die is alvast binnen voor Diederik Samsom. Onder diens leiding zou de PvdA aantrekkelijker zijn voor kiezers dan met concurrent Ronald Plasterk, zegt Ipsos Synovate. Koele constatering van de onderzoekers: „Met Martijn van Dam zou de partij ongeveer evenveel succes hebben als onder Job Cohen.”

Graus niet in de lift

Gezien in de wandelgangen van de Tweede Kamer: een ontspannen Dion Graus. De PVV’er deed een trucje, zakte al lopend door zijn knieën alsof hij op een roltrap naar beneden stond en steeds kleiner werd. Pretoogjes achter de bril. Een uiting van een ontspannen recesweek of een voorbode van een kleinere PVV?

Poortersnostalgie (1)

De Nieuwspoortcode: de afspraak dat wat in sociëteit Nieuwspoort gezegd wordt, niet herleidbaar in de krant of op tv komt. Handig voor politici om te ‘lekken’, makkelijk voor luie journalisten. In huisblad Nieuwspoort Nieuws laat de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Henk Brons, weten dat de code wat achterhaald is. De afspraak werkt niet meer zo goed. „Off the record bestaat niet echt meer anno 2012.”

Poortersnostalgie (2)

Voor wie Joris Luyendijks eerdere observaties over sociëteit Nieuwspoort al te serieus nam – daar zou het al-le-maal gebeuren, schreef hij in een boekje – heeft Brons ook wat ontnuchtering in petto: „De exclusieve plek is het nooit geweest”, zegt hij, slechts één netwerkplek. Een meevaller dan toch nog voor nostalgisch ingestelden: „Een beetje romantiek” is nooit verkeerd.

Drama bij 50Plus

50Plus kondigt een bijeenkomst aan over „de uitkomsten van een groot onderzoek”. De partij huurt Maurice de Hond in om te onderzoeken wat senioren vinden. Dat wordt dan vergeleken met onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder alle Nederlanders en „laat een dramatisch verschil zien”. Waar zou dat het meest over zeggen? Over 50Plus, het CBS of over Maurice de Honds peiling?

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.