Opmars goud nog niet over

Met goud, zo lijkt het, kan je alle kanten op. De jongste opmars van de goudprijs tot het hoogste punt in drie maanden wordt toegeschreven aan zowel opluchting over de redding van Griekenland, als aan vrees dat deze zal mislukken. Het edelmetaal is tegelijkertijd een speculatieve, risicovolle investering geworden en een veilige haven. Zo gezien kan de opmars nog wel even aanhouden.

Maar de gouden stier begint moe te worden. Het hoogste punt in drie maanden ligt nog altijd 8 procent onder de piek van september. De vraag naar goud is in 2011 weliswaar gestegen, maar slechts met 0,4 procent ten opzichte van 2010. Torenhoge prijzen drukken de vraag naar sieraden. India is van oudsher de grootste afnemer van goud voor sieraden. Maar het land importeerde in het vierde kwartaal van 2011, 44 procent minder goud dan een jaar eerder. China heeft India ingehaald als de grootste importeur van goud.

Een geringe vraag naar goud voor sieraden is niet nieuw. De behoefte is de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald, van een jaarlijks gemiddelde van 2.587 ton in de periode van 2002 tot 2004, tot 1.931 ton in de periode van 2009 tot 2011. Extreem hoge prijzen schrikken consumenten af. Industriële vraag is stabiel gebleven, met ongeveer 10 procent van het totaal. Maar vraag naar goud als investering heeft een enorme vlucht genomen, met een toename van 341 ton in 2003 tot een jaarlijks gemiddelde van 1.604 ton in de periode 2010-2011.

Aanhoudende zwakte van de dollar, rentetarieven van nul en de overvloedige inzet van de geldpersen door de Amerikaanse Federal Reserve hebben alle bijgedragen aan de aantrekkingskracht van goud. De piek van de goudprijs in september van 1.920 dollar per troy ounce viel samen met vrees voor ineenstorting van de eurozone en meer geld bijdrukken in de Verenigde Staten. Wanneer papiergeld niet kan worden vertrouwd, lijkt goud van onschatbare waarde.

Normale tijden zijn de grootste vijand van de goudprijs. Betere economische statistieken uit Amerika, en een stevigere dollar zijn wat dat betreft geen goed nieuws. Oplopende rentetarieven in de VS zullen het edelmetaal parten spelen. Maar zover is het nog niet, en zolang de kans bestaat dat de eurocrisis opnieuw oplaait, zullen beleggers hun toevlucht blijven zoeken tot goud. De opmars van goud verloopt misschien trager, maar is nog niet voorbij.

Ian Campbell

Vertaling Frank Kuin