Op bedevaart naar Balk

In het digitale krantenarchief dat in 1990 begint, vond ik zeker elf substantiële verhalen over waterzuiveringsbedrijf Paques in Balk (Fr.). En dat zijn dan alleen nog maar verhalen die in NRC Handelsblad hebben gestaan van collega's van de wetenschapsredactie, de economische redactie, van verslaggevers en van de correspondent in het Noorden.

Een ‘bedevaart’ naar Balk - da’s weer eens wat anders.

Paques (350 werknemers) weerspiegelde de afgelopen ruim twintig jaar steeds de trends waar zijn klanten, het bedrijfsleven, de overheid én de samenleving op dat moment mee bezig waren.

Paques is de onbekende publiekslieveling pur sang.

In 1999 overleefde het bedrijf zelfs de uitreiking van de Koning Willem I plaquette, een prijs voor ondernemerschap. De grote variant daarvan, de Koning Willem 1 prijs, stond jarenlang bekend als de kus des doods. Wie hem kreeg kwam rap daarna in (doods)nood.

Paques is een bedrijf met vernieuwende technologie en daarom altijd interessant bij onderwerpen als innovatie en research en development (r&d). Paques besteedde in 2010 bijna 7 procent van zijn omzet aan r &d, dat is van een vergelijkbaar niveau als van technologiebedrijven als ASML en Philips.

Paques is een snelle groeier en een echt oprichtersbedrijf. Altijd interessant als ‘het verhaal van de ondernemer’. Oprichter Jos Pâques kreeg vorige maand een eredoctoraat van de TU delft.

Het is een bedrijf dat de zorg voor het milieu belichaamt en de transformatie zag: van geitewollen sokken sfeer naar het grote geld. Nutsbedrijf Nuon kocht eind vorige eeuw al eens 50 procent van de aandelen, maar trok zich weer terug. Nu steekt een Duitse investeringsmaatschappij geld in het bedrijf.

En Paques behaalde vanuit Balk in 2010 maar liefst 66 procent van zijn omzet van 52 miljoen euro in China. De globalisering in een notendop.

Kijkend naar Paques, zie je ook wat Nederland mist. Er zijn veel meer van zulke innovatieve bedrijven nodig, wil het aantikken voor de werkgelegenheid in Nederland. Bij Paques werken 350 mensen, maar niet allemaal in Balk. De helft zit in Shanghai.

Omdat er zo weinig bedrijven zijn à la Paques, zijn het steeds weer dezelfde namen die de ronde doen. Dezelfde lievelingen.

Het is natuurlijk mooi dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en Innovatie in Japan steun heeft verworven van Mitsubishi om te helpen bij een doorstart van zijn dochterbedrijf Nedcar in Born, maar het is kortebaanwerk

Iedereen is dol op Tomtom. Maar waar is Tomtom II en Tomtom III?

Leve Aalberts Industries, het industriële concern dat Jan Aalberts in 1975 opzette en groot maakte. Nu doet hij een stap terug. Waar is de nieuwe Jan Aalberts? Waar zijn de volgende grote doorbraken, die net als Aalberts en Tomtom naar de beurs gaan om met extra kapitaal van beleggers door te stoten? De beurs verliest alleen maar bedrijven. Ze worden overgenomen door buitenlandse concurrenten

Nederland kampt met een tekort aan ondernemerschap en ambitie om de wereldmarkt te winnen. En met een overschot aan regels en aan industriebeleid dat de gevestigde paden volgt. Ondertussen dalen de research & development uitgaven gestaag, zowel uit de publieke als uit de private kas.

Menno Tamminga