Ook Nebahat Albayrak stelt zich kandidaat voor leiderschap PvdA

PvdA-Kamerlid Albayrak: "Wilders is voor de democratische oplossing. Maar daar zit hem nou juist de moeilijkheid."
PvdA-Kamerlid Albayrak: "Wilders is voor de democratische oplossing. Maar daar zit hem nou juist de moeilijkheid." Nebahat Albayrak stelt zich ook kandidaat voor het fractieleiderschap van de PvdA. Foto: NRC / Vincent Mentzel

Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak heeft zich kandidaat gesteld voor het fractieleiderschap van de PvdA. Zij neemt het op tegen Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk.

Albayrak maakte haar beslissing vanochtend aan nu.nl bekend. Vanochtend liet mede-Kamerlid Frans Timmermans in NRC Handelsblad weten zich niet kandidaat te stellen voor de opvolging van Cohen als partijleider van de PvdA, maar hij houdt de mogelijkheid om zich te bedenken open.

Oud-staatssecretaris van Justitie Albayrak laat aan nu.nl weten dat ze het niet eens is met de “afbraakpolitiek” van het kabinet dat onvoldoende maatschappelijk draagvlak heeft. Albayrak:

“We staan aan de vooravond van de grootste bezuinigingsoperatie ooit met een kabinet dat allang draagvlak heeft verloren [...] Terwijl dit kabinet vooral bezig is met het overeind houden van de gedoogconstructie worden er elke dag meer mensen werkloos [...] Als het kabinet vandaag valt hebben we morgen een plan dat eerlijker en socialer is.”

Volgens Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad, kan Albayrak behoorlijk kansrijk zijn voor het leiderschap van de PvdA, al noemdehij eerder Diederik Samsom de favoriet. Staal:

“De kiesprocedure voor de leden van de PvdA is zo ingewikkeld dat Albayrak behoorlijk kansrijk kan zijn. De leden stemmen door de kandidaten op de eerste, tweede of derde plek [etc.] te zetten. Dat betekent echter dat als iemand niet de meerderheid behaalt op de eerste plek, er ook naar die andere plekken gekeken wordt. Zo kan het dat iemand die veel op twee gezet is als winnaar naar voren komt. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen Lilianne Ploumen in 2007 won van oud-minister Jan Pronk. Dat zou Albayrak wel een breed draagvlak geven binnen de partij en aantonen dat zij dan wel niet uitgesproken gesteund wordt, maar wel gesteund wordt door de PvdA-leden.”

Het feit dat Albayrak zich het afgelopen jaar niet erg geprofileerd heeft in de Kamer hoeft daarom niet tegen haar te werken. Staal:

“Het afgelopen jaar is Albayrak niet erg op de voorgrond getreden. Dat is begrijpelijk gezien het feit dat ze een kind gekregen heeft, maar ook daarvoor en daarna was zij niet prominent aanwezig in de Kamer. Ze is nu voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, een belangrijke maar niet politieke functie. Het laat zien dat zij niet aan de politieke frontlinie wilde strijden in de Kamer, maar waarschijnlijk voelt zij zich verplicht om zich kandidaat te stellen omdat zij op de nummer twee van de kieslijst stond.”

De PvdA is sinds maandag op zoek naar een nieuwe leider nadat Cohen bekendmaakte het partijleiderschap neer te leggen. Hij vond dat hij onvoldoende effectief was geweest in de twee jaar dat hij de grootste oppositiepartij leidde. De leden van de PvdA gaan de komende weken bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. Kandidaten voor het leiderschap van de PvdA hebben tot dinsdag de tijd zich bekend te maken. Vandaag praten de leden van de partij tijdens een partijraad in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees ook de column van Bas Heijne over de eisen aan de nieuwe leider van de PvdA.