Onvrede over ‘slangenkuil’ bij ledenraad PvdA

PvdA-voorzitter Hans Spekman noemde vandaag tijdens de ledenraad in de Utrechtse Jaarbeurs het lekken uit de PvdA-fractie “walgelijk”.Kamerlid en waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei zich te schamen hoe sommige fractiegenoten de afgelopen weken met elkaar zijn omgegaan.

Tijdens de ledenraad blikten PvdA’ers terug op het vertrek van Job Cohen als partijleider. De 64-jarige Cohen, die met een staande ovatie werd ontvangen, zei dat hij ‘dolgraag was doorgegaan’. Toen hij echter tot de conclusie kwam dat hij niet langer degene was om de PvdA effectief te leiden verbond hij hier consequenties aan, zo legde hij uit. “Er zijn dingen gezegd die niet gezegd hadden mogen worden”, zei Cohen. Maar dat was niet de reden om de handdoek in de ring te gooien, onderstreepte hij. “Maar laten we nu ook ophouden met naar binnen kijken.”

Voor Dijsselbloem is de kous echter nog niet af. Hij noemt het lekken van de interne mail die Frans Timmermans stuurde “onacceptabel”. “De PvdA staat voor mensen die elkaar vertrouwen en ik schaam me voor de manier waarop sommige mensen met elkaar omgaan”, zei hij. Dijsselbloem verklaarde dat hij een ‘klotegevoel’ heeft. “Je wilt je niet hoeven schamen voor de ellende in je partij.”

“Er is een aantal mensen dat iets heeft gedaan dat niet mag en ook niet bij de PvdA thuishoort”, zei Spekman. Hij vindt echter dat niet de hele fractie daar op mag worden aangekeken. Ook Dijsselbloem zei dat de PvdA-fractie ‘fantastisch’ is.

Frans Timmermans liet eerder vandaag weten aan NRC Handelsblad dat hij zich niet kandidaat stelt voor het partijleiderschap van de partij totdat degene die zijn kritische mail naar de NOS heeft gelekt zich meldt. Hij zou niets liever doen dan zich kandideren, maar spreekt van een “grauwsluier” over zijn kandidatuur. “Als degene die de mail heeft gelekt zich voor dinsdag bekendmaakt doe ik het misschien alsnog”, zegt Timmermans over een eventuele sollicitatie.

Niet alle vijfhonderd aanwezige leden waren onder de indruk van de verontschuldigingen. “Ik ben al heel lang lid van de PvdA, maar zo’n dieptepunt heb ik nog nooit meegemaakt”, zei een man die geëmotioneerd het woord nam. “Excuses uit de slangenkuil stellen niet zo veel voor. Mensen uit de fractie moeten eens goed in de spiegel kijken en misschien wel dezelfde conclusie trekken als Cohen.”

Een ander lid sprak van hypocrisie. “Lekken is niet van vandaag, maar van alle tijden. Stop ermee!” Ook de koers van de partij werd bekritiseerd. “Zorg verdomme dat je dichter bij de mensen gaat staan en je sociale gezicht laat zien. En hou op met dat gezever”, beet een bozer PvdA’er de fractie vanuit de zaal toe.

Het laatste woord was aan Cohen, die zich introduceerde als “enthousiast partijlid uit Amsterdam.” Hij zei onder de indruk te zijn van de sfeer tijdens de bijeenkomst. “Het is goed dat we de rijen sluiten.”