‘Noem mij maar conservatief light’

‘Noem mij maar conservatief light’

Hans Barnhoorn (1950) directeur Cartier Benelux

„Zakelijk draag ik ofwel een blazer, ofwel een pak. Ik begeef me in een branche waar uiterlijk en representatie zeer belangrijk zijn. Ik ben het visitekaartje van ons merk en draag dat graag uit. Noem me conservatief light.

„Ik ben trouw aan bepaalde merken en zal niet snel wisselen. Zo draag ik mijn blazers graag in kasjmier van Corneliani of Attolini. Mijn pakken – meestal grijs of donkerblauw – koop ik al ruim twintig jaar vrijwel altijd bij Corneliani. Hun pasvorm is blijkbaar de mijne. Hoe makkelijk is dat? Ik koop ongeveer vier pakken per jaar en probeer mijn collectie rond de vijftien stuks te houden, inclusief smoking.

„Mijn overhemden zijn wit en van Profumo. Met een wide spread boord en dubbele manchetten. En als ze niet wit zijn, zijn het ruitjeshemden van Figaret in Parijs. Daarop draag ik altijd Cartier-manchetknopen, waar ik inmiddels een mooie collectie van heb opgebouwd. Naast manchetknopen draag ik alleen een horloge en trouwring. Dat vind ik wel genoeg voor een man. Dit horloge is ons nieuwste model: de Tank Anglaise, die ligt over een paar weken in de winkels. Ik draag altijd iets van Cartier. Dat gaat vanzelf, ik werk hier al dertig jaar.

„Voor mijn werk ben ik vaak in België en daar heb ik ook zo mijn vaste winkeladresjes. Ik ervaar winkelen als plezierig. Alhoewel ik toch altijd een beetje aan het benchmarken ben. Hoe is de service, de inrichting, de ambiance in een winkel?

„Ik hou persoonlijk niet van maatkleding, maar des te meer van maatschoenen. Saint Crispin’s is het helemaal voor mij, echt top Oostenrijks vakmanschap. In Nederland koop ik ze bij Sir Max in de Negen Straatjes. Over geld praat ik niet graag. Laten we het er maar op houden dat ze prijzig zijn. Ik hou mijzelf voor dat ze jaren meegaan, en ze worden met de dag mooier, toch? Ik geniet er ook van om ze te poetsen en te onderhouden. Kom niet aan mijn schoenen.”