Nelson Mandela mag maandag weer naar huis - ‘diagnostisch onderzoek’

Nelson Mandela vijf jaar geleden. Foto AP /Peter Dejong

Nelson Mandela mag maandag het ziekenhuis alweer verlaten. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering laten weten. Mandela werd eerder vandaag opgenomen met maagklachten.

Het zorgde meteen voor grote zorgen in het land. Mandela is 93 jaar. De aanvankelijke onrust lijkt nu echter iets voorbarig. Volgens het ziekenhuis ondergaat hij enkele “diagnostische onderzoeken” en is zijn gezondheidssituatie stabiel.

Twee tweets van correspondent Peter Vermaas onderschrijft dit:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Volgens het ANC is Mandela niet geopereerd, anders dan de BBC eerder beweerde.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nelson Mandela is “in a satisfactory condition in hospital and is comfortable”, meldt de woordvoerder van Zuma.

Hoeveel ophef de opname van Mandela in het ziekenhuis veroorzaakte, was volgens Vermaas duidelijk te zien aan de stortvloed aan beterschapswensen die vanuit alle hoeken en gaten van Zuid-Afrika opdoken:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De persberichten stromen binnen: Cosatu, de DA en UDM wensen Mandela allemaal een speedy recovery.

Mandela werd vorig jaar ook al opgenomen in het Milpark ziekenhuis in Johannesburg, toen wegens ademhalingsproblemen. Aangenomen wordt dat de gezondheid van de oud-president fragiel is. Sinds vorig jaar heeft hij dan ook geen publieke optredens meer gemaakt.

Een biografisch filmpje over Nelson Mandela: