Nederland vraagt om uitlevering Brinks-verdachte

Het Openbaar Ministerie heeft België gevraagd om uitlevering van de verdachte die vrijdag in Brussel is aangehouden in verband met de overval op geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam afgelopen zomer.

De gearresteerde man wordt verdacht van betrokkenheid bij de zeer professionele en gewelddadige overval op 29 juni in Amsterdam Zuid-Oost. Overvallers bliezen er met explosieven de pui op van een vestiging van Brinks. Voorafgaand aan de overval hadden de overvallers zelfgemaakte kraaienpoten gestrooid bij politiebureaus in de omgeving.

Na de overval volgde een lange achtervolging over de snelweg A2 waarbij een van de twee vluchtauto’s crashte. Vervolgens bedreigden de overvallers een andere automobilist en gingen er met zijn auto vandoor. Ter hoogte van Eindhoven schoten de overvallers vanuit een hinderlaag gericht op de politie, die daarop de achtervolging staakte.

In verband met deze kraak werden eerder een 23-jarige en 25-jarige Amsterdammer aangehouden. De 23-jarige wordt ervan verdacht alleen betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding. Hij werd na een paar dagen gevangenschap vrijgelaten.

De 25-jarige zou minimaal als voorbereider bij de overval betrokken zijn geweest. Zijn arrestatie werd eind januari bekendgemaakt, maar hij was al in december aangehouden.

Eind januari zei een politiewoordvoerder dat de 25-jarige Amsterdammer een duidelijke link legde met België. De woordvoerder noemde het reëel dat een aantal verdachten van de roof uit België komt.

Meteen na de overval werd deze toegeschreven aan de eveneens zeer gewelddadige Scarface-bende uit België. Die naam danken ze aan de uitdossing van één van de overvallers, die leek op die van hoofdpersoon Tony Montana.

Over de identiteit en mogelijke rol van de man die vrijdag is aangehouden, maakt het Openbaar Ministerie nog niets bekend. Hij zit ‘in alle beperkingen’ wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en geen informatie uit de buitenwereld krijgt, van familie, vrienden of via media. Het OM heeft daar om gevraagd om te voorkomen dat informatie van buiten het onderzoek „besmet”.