Mugabe sluit verjaardagsweek af met oproep: to hell with gay rights

Robert Mugabe werd dinsdag 88 jaar. Hij vierde het een hele week lang. Vandaag sloot hij de festiviteiten af met een vlammende toespraak. Foto AP / Tsvangirayi Mukwazhi

Wie zichzelf als een groot staatsman ziet, kan zijn verjaardag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De Zimbabwaanse president Robert Mugabe trok daarom een hele week uit om te vieren dat hij dinsdag 88 jaar oud werd. Het feest eindigde vandaag met een oproep aan zijn volk: “zeg go to hell met de homorechten.”

Mugabe zei vandaag in zijn afsluitende toespraak dat hij homoseksualiteit als één van de verderfelijke Westerse waarden ziet waartegen zijn bevolking zich moet wapenen. Net als hebzucht, voegde hij eraan toe – een wat cynische uitspraak voor iemand die miljoenen uittrekt voor zijn verjaardagsfeestje, terwijl een groot deel van zijn bevolking honger lijdt. Zimbabwe is één van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld.

Mugabe zei dinsdag, op zijn echte verjaardag, dat hij nog dit jaar verkiezingen wil in zijn land, zelfs als de nieuwe grondwet dan nog niet klaar is:

Mugabe richt zijn woede vooral op Britse premier Cameron

Mugabe's woede over homorechten richtte zich vooral op de Britse premier David Cameron. Mugabe zei dat sommige andere Afrikaanse leiders “slap en naïef” zijn geworden en alleen nog maar denken aan financieel gewin. Zij zouden daarom constant buigen voor het Westen.

Doorn in het oog van de bejaarde Mugabe is dat veel Westerse landen, Groot-Brittannië voorop, de druk op homofobe leiders in Afrika onlangs hebben opgevoerd. Het Westen wil dat homoseksualiteit niet langer strafbaar wordt gesteld in Afrikaanse landen en dreigt zijn ontwikkelingshulp terug te schroeven als discriminatie, vervolging en zelfs het vermoorden van homoseksuelen niet stopt.

Mugabe sluit verjaardagsfeest af met toespraak voor 20.000 aanhangers

De ‘man van het volk’, zoals Mugabe zichzelf nog altijd graag omschrijft, zei vandaag in een stadion in de oostelijke stad Mutare, dat met 20.000 aanhangers zou zijn gevuld, over het homohuwelijk:

“Wij wijzen dat ten stelligste af en zeggen tegen de voorstanders ervan: to hell with you.”

Mugabe is al sinds de jaren tachtig aan de macht in Zimbabwe. Verkiezingen in het land zijn verre van vrij en democratisch, en gaan vooral sinds de eeuwwisseling gepaard met massale fraude en bloedige onderdrukking.

Mugabe zou overigens bereid zijn binnenkort te vertrekken als president, berichtten Zuid-Afrikaanse media onlangs. Mugabe zelf ontkende dat op zijn verjaardag. En zelfs al zou hij opstappen, dan nog is het volgens correspondent in Zuid-Afrika Peter Vermaas maar de vraag of er tegen die tijd werkelijk nieuwe verkiezingen zullen komen.

De Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian vraagt Zimbabwanen in Zuid-Afrika wat zij vinden van Mugabe: