Missie Kunduz ligt stil - protesten buiten basis te agressief

Afghaanse demonstranten schreeuwen anti-Amerikaanse leuzen in Kunduz. Foto Reuters / Stringer

De Nederlandse trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz ligt tijdelijk stil door de gewelddadige koranprotesten in het land. De Nederlandse trainers komen sinds gisteren niet meer buiten de basis om Afghaanse agenten te trainen.

Een woordvoerder van Defensie zou volgens persbureau Novum hebben gezegd dat het door de gewelddadige koranprotesten te onrustig is voor trainingen buiten de poort. In Kunduz vielen vandaag volgens Novum drie doden bij ongeregeldheden. Er werd onder meer met stenen naar de politie en regeringsgebouwen gegooid.

Bovendien zouden de Afghaanse agenten massaal worden ingezet bij de demonstraties en zijn ze nu niet beschikbaar om aan de trainingen deel te nemen. Morgenmiddag wordt bekeken of de training maandag weer kan worden hervat.

In totaal zeker 28 doden in vijf dagen koranprotesten

Het is in Afghanistan al sinds maandag onrustig. Toen werden tussen het afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram, dat naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, Korans gevonden. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm.

De Amerikaanse autoriteiten hebben al hun excuses aangeboden en gezegd dat de koranverbranding een vergissing betreft. Maar dat heeft de rust niet doen terugkeren. Ook vandaag kwamen er in het land bij een aanval op het hevig gebarricadeerde ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul twee Amerikaanse soldaten om het leven.

Ook kwamen er vier betogers om het leven nadat Afghaanse troepen het vuur openden tijdens onlusten. In totaal zijn er al zeker 28 mensen omgekomen sinds de demonstraties op dinsdag begonnen. Honderden raakten gewond.