Jeroen, de man van tien miljoen

Typische transfers of bonje in de boardroom, lekkere bonussen of gebroken beloftes? De Nieuwe Firma is er bij – elke zaterdag.

Jeroen van der VEER (1947) President-directeur SHELL, Chief Executive Royal Dutch Shell. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag,17 juni 2009
Jeroen van der VEER (1947) President-directeur SHELL, Chief Executive Royal Dutch Shell. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag,17 juni 2009

Slaande deuren op het statige hoofdkwartier aan de Carel Van Bylandtlaan. Malcolm Brinded, de bestuurder met de belangrijkste divisie van Shell onder zich, kreeg deze week zijn congé bij het energieconcern. Hij wordt om onduidelijke redenen weggestuurd.

Hoe lang zouden ze dat bij Shell, een bedrijf dat prat gaat op zijn langetermijnblik, al weten? Begin deze maand deed Brinded na afloop van de jaarcijfers gewoon nog mee in de ronde van bonusaandelen, beloningen die ervoor bedoeld zijn om bestuurders voor langere tijd aan het bedrijf te binden en hen te stimuleren in het belang van de aandeelhouder te handelen.

Brinded ontving onder voorwaarden ruim 100.000 aandelen Shell en de onfortuinlijke bestuurder stopte ook nog, deels gedwongen, 1 miljoen euro van zijn bonus in aandelen van het energiebedrijf.

Hoe ver het Shell-gevoel kan gaan toont voormalig collega Jeroen van der Veer. De oud-bestuursvoorzitter en huidig commissaris van Shell oefende vorige week zijn opties (rechten om aandelen te kopen) uit die hij negen jaar geleden van Shell ontving. Voor een slordige 2,8 miljoen euro mocht Van der Veer aandelen Shell kopen tegen 18,41 euro per stuk, bijna een tientje goedkoper dan de aandelen op de beurs kosten – een potentiële winst van 1,4 miljoen.

Maar Van der Veer is geen verkoperstype. Meer een klassieke aandeelhouder: kopen en houden. Met de laatste uitbreiding van zijn belang bezit hij inmiddels zo’n 350.000 aandelen Koninklijke Shell. Waar een kleine aandeelhouder groot in kan zijn. Jeroen van der Veer is de man van tien miljoen.

Jeroen Wester