Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Inlichtingendiensten VS geloven niet dat Iran kernwapen bouwt

Iraanse studenten houden elkaars hand omhoog terwijl zij een ring vormen rond een uraniumbewerkings faciliteit in Isfahan, november 2011. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

Amerikaanse inlichtingendiensten geloven niet dat Iran bezig is met het ontwikkelen van een kernwapen, ondanks een nieuw rapport van atoomwaakhond IAEA dat Teheran de productie van hoogverrijkt uranium de afgelopen vier maanden flink heeft opgevoerd.

Dat schrijft de New York Times vandaag. Hiermee blijven de inlichtingendiensten bij een beoordeling uit 2007, die concludeerde dat Iran al in 2003 het programma om een kernwapen te ontwikkelen hadden stopgezet. Een conclusie die in 2010 ook al werd bevestigd volgens veiligheidsanalisten van de zestien inlichtingendiensten in de Verenigde Staten.

In het IAEA-rapport dat gisteren verscheen wordt alarm geslagen over grote hoeveelheden uranium die “vermist” zouden zijn. Volgens de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties geeft Iran geen “overtuigende verklaring” voor de verdwijning van het materiaal. Die hoeveelheid zou volgens diplomaten kunnen worden gebruikt voor een proef met het vervaardigen van een kernkop. Door het nieuwe rapport groeit internationaal de angst dat het land kernwapens aan het ontwikkelen is, zo meldde persbureau Reuters.

Dat Iran ambieert een atoommacht te worden, daarover zijn Amerikaanse, Israëlische en Europese veiligheidsdiensten het eens, maar onder andere de CIA
gelooft dat Teheran de opties voor het ontwikkelen van kernwapens open houdt.