Hulporganisaties beginnen evacuaties Syrië

Het Internationale Rode Kruis heeft vrijdag bekendgemaakt dat de Syrische zusterorganisatie De Rode Halve Maan begonnen is met evacuaties van gewonden en zieken uit een wijk in de Syrische stad Homs, een van de zwaarst getroffen steden en een bolwerk van de oppositie. Het leger voerde er de afgelopen dagen zware bombardementen uit.

Volgens het Rode Kruis waren er rond middernacht zeven mensen geëvacueerd uit de wijk naar een ziekenhuis elders in de stad, allen vrouwen en kinderen. Er zou onderhandeld worden met het Syrische leger over de evacuatie van andere gewonden alsook van twee gewonde buitenlandse journalisten die zich in de wijk zouden ophouden. Een Syrische legerfunctionaris waarschuwde gisteren echter dat verdere evacuaties in gevaar kunnen komen omdat oppositiestrijders de wapens niet zouden willen neerleggen.

Ongeveer gelijktijdig hebben leiders van zo’n zeventig landen het Syrische regime opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het toelaten van hulpdiensten tot de gebieden waar tot nu toe het zwaarst wordt gevochten. Ook hebben ze de Verenigde Naties verzocht een vredesmissie voor te bereiden.

De zeventig landen waren bijeen op een speciaal Syrië-beraad in Tunis. In de slotdeclaratie dreigden de landen tevens met nieuwe sancties tegen de Syrische president Bashar al-Assad en zijn belangrijkste functionarissen, zoals reisverboden en de bevriezing van financiële tegoeden.

Het verzoek van de landen aan de VN om een vredesmissie voor te bereiden ligt diplomatiek bijzonder gevoelig. Rusland en China blokkeerden eerder met een veto een resolutie in de VN-Veiligheidsraad waarin steun werd uitgesproken voor een vredesplan van de Arabische Liga.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton haalde in Tunis opnieuw fel uit naar Rusland en China vanwege die veto’s. Ze noemde deze „verachtelijk” en zei dat ze zo vaak als nodig was naar de Veiligheidsraad zou gaan om tot een resolutie te komen. Rusland en China namen beiden niet deel aan het beraad. (AFP, AP, Reuters)