Hoofden van duizenden jaren terug gereconstrueerd in 3D

Alfons en Adrie Kennis maken reconstructies van vroege mensen. Foto Screenshot Pauw & Witteman

Alfons en Adrie Kennis maken reconstructies van vroege mensen. Van Neanderthalers bijvoorbeeld. Ze doen dat met hulp van wetenschap en verbeelding.

De broers Kennis waren gisteren te gast bij Pauw & Witteman en doen vandaag ook uitgebreid hun verhaal in NRC Handelsblad. Paleokunstenaars zijn ze. En schedels zijn hun gezamenlijke preoccupatie. Wetenschapredacteur Karel Berkhout schrijft:

Als de een enthousiast heeft verteld over de Ethiopische wolf (“kijk eens naar die langwerpige bek, helemaal aangepast om alleen maar die reuzenmolrat te sneppen”), dan vertelt de ander enthousiast hetzelfde verhaal (“Oh, dat weet je al?”). Als de een begint over de lengte van een huigbotje, maakt de ander het af met een betoog over de kromming van voorhoofden. Als de een iets uitlegt, pakt de ander een schedel erbij ter illustratie. Als de een antwoordt, neemt de ander het vaak over.

Zelf zeggen de broers in de krant van vandaag onder meer:

“We geven een gezicht altijd een eigen karakter, want ook vroege mensen waren individuen. Natuurlijk ziet onze reconstructie er anders uit dan degene van wie de schedel ooit was. Maar dát die persoon een eigen karakter had, willen we graag laten zien. En dus vinden we het fijn als mensen van nu iets van zichzelf herkennen.”

Broers maakten naam met Wilma en Ötzi

De tweelingbroers zijn zeer toonaangevend in hun vakgebied. Redacteur Berkhout legt uit dat zij op grond van wetenschappelijke kennis verbeelden hoe prehistorische mensen en dieren eruit gezien kunnen hebben. Hij schrijft:

Ze maakten ooit naam met (cover)illustraties voor National Geographic van onder meer een vrouwelijke Neanderthaler (‘Wilma’) en met de reconstructie van ‘gletsjerman’ Ötzi. Vorige maand haalden ze in België de voorpagina’s met hun reconstructie van Spy, de Neanderthaler die ruim een eeuw geleden bij Namen werd gevonden: “In de Vlaamse kranten zag je zijn piemel, in de Franstalige niet.”

Een staalkaart van hun oeuvre biedt het net verschenen boek Het verhaal van de mens. Dit toegankelijke overzichtswerk van de menselijke evolutie staat vol foto’s van tientallen hoofden die de gebroeders Kennis hebben gemaakt.

Alfons en Adrie Kennis gaven gisteren uitleg over hun werk in Pauw & Witteman:

Lees hier het volledige artikel ‘Koppen met karakter’ in de online editie van het NRC Handelsblad.