Hollywood herdenkt Kodak

De Amerikaanse camera- en filmmaker Kodak, die onlangs failliet werd verklaard, krijgt een speciaal eerbetoon tijdens de Oscaruitreikingen dit weekeinde. Net zoals Hollywood jaarlijks de overleden artiesten herdenkt.

De filmprijzen worden sinds 2001 uitgereikt in het Kodak-theater in Los Angeles, maar het bedrijf heeft het sponsorschap beëindigd. Kodaks 35 mm-film wasdecennialang de standaard voor filmproducties.Zeven van de negen genomineerde titels die een Oscar voor de beste film kunnen winnen, zijn geschoten op 35 mm. Maar de bioscoopwereld schakelt snel over op digitale technologie: het is goedkoper en maakt bewerking achteraf eenvoudiger. Ook de distributie van digitale films is minder kostbaar dan het transport van filmrollen. De filmindustrie gebruikte in de hoogtijdagen 3,6 miljoen kilometer film per jaar. Nu is dat nog 1,3 miljoen kilometer.

Kodak was de uitvinder van de digitale camera, maar het 131 jaar oude bedrijf wist zelf niet te profiteren van deze vernieuwing. (AP)