Hij vocht voor zichzelf en zijn lotgenoten

Twee keer werd hij opgegeven. Uitbehandeld. Nog een jaar te leven, hooguit. De Nederlandse artsen die dat zeiden kenden niet de vastberadenheid en vechtlust van hun patiënt, Jeroen Pit.

De Amsterdamse zakenman kreeg in de zomer van 2006 te horen dat hij darmkanker had. Hij was toen 38 jaar, vader van drie jonge kinderen en medeoprichter van investeringsmaatschappij Bencis Capital. Het bleek om de uiterst zeldzame GIST-tumor te gaan, die na een half jaar flink was uitgezaaid. Daar was volgens de specialisten in Nederland niets meer aan te doen. Die konden hem hooguit nog begeleiden richting een „comfortabel” einde, zoals dat heet.

Jeroen Pit weigerde zich daarbij neer te leggen. „Het gemak waarmee hij werd afgeschreven stond hem zó tegen”, zegt zijn vrouw Emilie van Karnebeek. „Hij voelde zich als oud vuil op straat gezet.” Pit, en zijn vrouw, besloten op eigen houtje door te vechten.

Via internet ontdekte Pit dat men in Amerika veel verder was met de behandeling van GIST, zowel met operaties als met medicatie. Ver weg en kostbaar, maar hij kon het zich permitteren. Toch knaagde het. Zijn vrouw: „Het is bizar dat Nederlandse artsen en verzekeraars deze weg voor patiënten afsluiten. Het wordt niet eens geopperd.” Pit kreeg te horen dat een Amerikaans geneesmiddel, dat bij bepaalde GIST-patiënten aansloeg, hier niet mocht worden verstrekt omdat de werking ervan niet 100 procent bewezen was. „Jeroen ontplofte”, vertelt zijn vriend en zakenpartner Zoran van Gessel. „Hij zei tegen die arts: ‘Als ik dat medicijn niet krijg, staat voor 100 procent vast dat ik op korte termijn dood ga.’”

Ook zijn zorgverzekeraar werkte tegen. Die weigerde bij te dragen aan Pits Amerikaanse behandeling en dreigde hem daarbij ook uit te sluiten voor verdere Nederlandse zorg. Chantage, vond Pit, en schakelde een advocaat in. Uiteindelijk kreeg hij een deel van de kosten vergoed.

Hij werd extra geprikkeld om voor zijn ziekte te strijden en voor die van zijn lotgenoten. Hij legde contact met de Life Raft Group, een stichting in New Jersey die onderzoek naar GIST ondersteunt. Pit deed de stichting een buitengewoon voorstel, zegt directeur Norman Scherzer. „Hij vroeg: Hoeveel geld hebben jullie nodig om een middel te vinden dat mijn leven redt? Door het te personifiëren, kregen onze onderzoekers een heel duidelijk doel voor ogen.”

Pit haalde bij vrienden en zakenrelaties ruim twee miljoen euro op. Volgens Scherzer kreeg het GIST-onderzoek een enorme impuls. „We zijn héél dichtbij een oplossing”.

Voor Pit komt die te laat. Op 5 februari stierf hij. Afgelopen najaar bleek geen enkele therapie meer aan te slaan. Geen redden meer aan. Niettemin ging Pit door met leven. Hij realiseerde in november een vierde investeringsfonds voor Bencis, met ruim 400 miljoen euro. In december stond hij nog langs de lijn bij voetbalclub Swift om als coach het team van zoontje Olivier aan te moedigen.

Philip de Witt Wijnen